– Samlevnadsbalkens syfte bör vara att ge personer som vill leva tillsammans juridiskt skydd. Hur många de är och av vilken anledning de lever tillsammans är enbart deras egen ensak. Därför är en samlevnadsbalk som är antals- och könsneutral en fullständig självklarhet för oss, säger Ellinor Scheffer, språkrör för Grön Ungdom i ett pressmeddelande från riksårsmötet.
Ungdomsförbundet kommer att lägga fram sitt förslag om en ny samlevnadsbalk vid Miljöpartiet de Grönas kongress i maj. Grön ungdom att det förslag som den statliga utredningen kring ett könsneutralt äktenskap som presenteras den 1 mars, blir ”ett steg i rätt riktning”. Utredningen kommer enligt förhandsrapporterna att föreslå ett avskaffande av partnerskapslagen, införa könsneutralt äktenskap, behålla kyrkans vigselrätt men med möjlighet för vigselförrättare att välja om de vill viga samkönade respektive heterosexuella par eller ej.
– All kärlek är bra kärlek och därför tycker jag att det är självklart att samkönade par ska få gifta sig. Det som samlevnadsbalken dock handlar om är att göra äktenskapet till en kärlekshandling som inte kopplas till det juridiska eller det ekonomiska. Vi vill inte avskaffa äktenskapet, utan införa en samlevnadsbalk som garanterar ekonomiskt och juridiskt skydd för människor med gemensam ekonomi, som inte ingår i en traditionell
kärleksrelation, säger Alexander Chamberland, också språkrör för Grön Ungdom i pressmeddelandet.

http://www.gronungdom.se/

Publicerad: 2007-02-23 15:00:00