Motionärer
Riksdagens allmänna motionstid är över och den tvärpolitiska HOMO-gruppen har lämnat in två motioner inom sitt verskamhetsområde. Dels en 24-sidig motion kallad ”Ovan regnbågen” om homo- bi- och transpersoners rättigheter och dels en egen motion om könsöverskridares situation.
I den första motionen återfinns alla de politiska krav som varit aktuella de senaste åren. Det handlar om möjlighet för samkönade par att prövas för adoption. Krav ställs på att partnerskapslagen mer skall harmoniseras med äktenskapet. I motionen tas även upp möjligheten för trossamfund att få registrera partnerskap. Ökad kunskap inom såväl rättsväsendet som utbildningsväsendet krävs, inte minst för att förebygga våld och hot mot homo-, bi och transsexuella.
Gruppen tar även upp situationen för såväl värnpliktiga som elever. Två grupper som HOMO-gruppen anser faller mellan stolarna vad gäller diskrimineringsskydd. Idag är det anställda på skolor och inom försvarsmakten som skyddas av lagen om diskriminering i arbetslivet.
Gruppen kritiserar i motionen Bosse Ringholms budget. I den har de tillfälliga satsningarna av hiv-anslaget tagits bort, vilket hiv/aids-verskamma oroar sig för kommer innebära att storstädernas kamp mot hiv-spridning försvagas.
I motionen återupprepas även kravet på att ta bort bastuklubbsförbudet, som man ser som en föråldrad lagstiftning.
Inom RFSL finns en oro för att det så kallade homouppdrag som idag ligger hos Folkhälsinstitutet (FHI), skall schabblas bort. Orsaken är att en enmansutredare menar att uppdraget skall flyttas till HomO – diskrimineringsmannen. I riksdagens homogrupps motion ger man stöd till RFSLs linje och önskar att uppdraget skall stanna hos FHI, alternativt att en ”mer seriös konsekvensanalys” görs om man skall flytta uppdraget.
Inspirerade av den norska NOVA-studien från förra året, vill gruppen att en statlig undersökning om homosexuellas hälsa genomförs. Dessutom önskar gruppen ett regeringsförslag för att uppmuntra forskning kring homo-, bi- och transfrågor.
I motionen tas även kulturfrågorna upp liksom en upprepning av kravet på att förföljelse på grund av kön, sexuell läggning eller könsidentitet skall ses som flyktingskäl. Man kräver även att Sverige skall arbeta i internationella fora för homo- bi och transpersoners rättigheter.
Det av RFSL införda begreppet HBT, som står för homo-, bi- och transpersoner är nu definitivt accepterat av riksdagens HOMO-grupp.
I motionen om könsöverskridande personers situation konstateras att detta är en relativt ny politisk fråga. Motionen inleds därmed med en definition av transpersoner och ett konstaterande om att det finns kunskapsbrister i ämnet.
I Sverige har totalt 400 nu levande personer fått byta könstillhörighet rent formellt. Omkring 20 personer om året få ett beslut på att de bytt kön. I bägge motionerna tas en absurditet upp kring gifta transsexuella. I lagen om könsbyte sägs att endast ogifta kan byta kön. De som är gifta måste först skilja sig och eventuellt sedan ingå partnerskap. Motionärerna betraktar detta som ”direkt onödigt och inhumant”.
Idag finns inget lagförbud mot att namnändra till ett namn som förknippas med det juridiskt sätt motsatta könet. Motionärerna vill också göra det möjligt att den som bytt kön skall få ändra sitt kön även i äldre handlingar. Bristen på kunskap om transpersoners situation gör att man även önskar att en utredning går igenom lagstiftning, behandlings- och sociala frågor.
Bland undertecknarna av motionerna återfinns en partiledare, nämligen Gudrun Schyman.
Källa: Riksdagen
Publicerad: 2000-10-09 14:09:11
Uppdaterad 2022-11-11