Vid onsdagens riksdagsdebatt kring arbetsmiljöfrågor tog Torbjörn Björlund (v) upp vänsterpartiets motion om att Arbetsmiljöverket skall få i uppdrag att motverka kränkningar av hbt-personer i arbetslivet.
Majoriteten i arbetsmarknadsutskottet avslog förslaget och i riksdagens debatt hänvisade Désirée Pethrus Engström (kd) till en arbetsgrupp inom Regeringskansliet som har till uppgift att ”se över vilka åtgärder mot diskriminering på grund av sexuell läggning som kan behövas under mandatperioden. ”
Torbjörn Björlund menar i ett pressmeddelande att den befintliga diskrimineringslagstiftningen inte räcker för att komma åt kränkningar av hbt-personer i arbetslivet.
– Ofta handlar det om att personer på grund av sin sexuella läggning blir utfrysta eller utsatta för mer subtila typer av kränkningar än vad lagstiftningen reglerar, menar Björlund och hänvisar till Arbetslivsinstitutet som i en undersökning visat att hela 25% av hbt-personerna döljer sin sexuella läggning på jobbet.
– Det är fullständigt oacceptabelt att mängder av människor inte kan vara sig själva på jobbet där de tillbringar större delen av sitt liv, menar Torbjörn Björlund.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&dok_id=GU0964&bet=2006/07:64

Källa: Se hela riksdagsdebatten

Publicerad: 2007-02-23 13:16:20