I amerikanska mediarapporter berättas att Steven Goldstein och Daniel Gross var först ut att igår måndag ansöka om lisens för att ingå partnerskap i delstaten New Jersey.
Delstaten beslutade i december förra året att legalisera samkönade relationer genom en lagstiftning på delstatsnivå. Igår trädde lagen i kraft.
I delstaterna Connecticut, Vermont liksom i Kalifornien finns partnerskaps/sambolagar på delstatsnivå. I Massachussetts har man som enda delstat infört ett könsneutralt äktenskap.

I tre delstater skall frågan om att införa äktenskap för samkönade par prövas under 2008. Det gäller Kalifornien, Connecticut och Maryland. Även Massachussetts äktenskapslag är fortsatt under hård press. En politisk och legal process från motståndarna pågår som kan leda till att delstaten 2008 inför ett förbud mot samkönade äktenskap.

I sju delstater röstade i höstas väljarna för att införa ett konstitutionellt förbud mot samkönade äktenskap. De sju delstaterna är Idaho, Colorado, South Dakota, South Carolina, Tennessee, Virginia och Wisconsin. Endast i Arizona valde väljarna vid höstens folkomröstning att inte ge stöd till ett förbud.

Totalt har nu 33 delstater beslutat om förbud mot samkönade äktenskap inskrivna konstitutionen eller via lag, dock har inte alla av dessa infört förbud mot sambo/partnerskapslagar. Förutom de där väljarna röstat för förbudet har detta antagits i Alabama, Alaska, Arkansas, Delaware, Florida, Hawaii, Georgia, Illinois, Indiana, Kalifornien, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Hamsphire, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Texas, Utah, West Virginia.
1996, signerat av president Clinton, antogs på federal nivå en lag kallad DOMA, försvar för äktenskapet. Lagen innebär att ingen delstat är tvingad att godkänna eventuella samkönade äktenskap som ingåtts i en annan delstat. DOMA definierar även den federala definitionen av äktenskap som en förening mellan en man och en kvinna.

http://www.njgaylife.com/

Källa: New Jersey Gay Life

Publicerad: 2007-02-20 15:57:16