Melodifestivalen 2007

Oj, oj, oj. Ingenting gick riktig som man för ett par veckor sedan trodde, och det blev ett ordentligt stjärnfall för Magnus C som alltså blev femma i deltävling nummer tre.
Ska man spekulera i vad som gick snett så kan man väl lugnt säga att flera faktorer spelade in. Schlagerfansen slets mellan Nanne, Måns och Magnus, och i viss mån Sonja. ”Gayfansen” slets mellan samma fyra, och den traditionelle röstaren slets mellan fyra folkliga favoriter och en skönsjungande överraskning i form av Sonja. Och dom som hade Andreas Johnson som favorit ifjol såg såklart till att Sebbe gick till final lätt som en plätt.
Lägg därtill att Magnus låt tyvärr inte är så ”direkt” som folk hoppats…Jag var inte heller såld till 100 procent första gången jag hörde den. Men jag lovar, om det är någon låt som får ett låååångt liv efter festivalen så blir det ”Live forever”. Jag lovar att det kommer att bli en av årets stora schlagerfavoriter, var så säkra…

Nanne var väl ett ännu större favoritfall egentligen. Hon hade ju allt för sig, läcker scenshow, comeback-feeling och bra startnummer. Det enda som saknades var en bra låt och jag gissar att folk ute i stugorna blev besvikna på hennes stompiga ”Jag måste kyssa dig” och därför gav henne en sval ”Andra Chansen”-biljett. Skönt tycker jag, som definitivt hoppats på bättre från Ninani-Nanne. I ”AC” möter hon nån från delfinal fyra.

Men vilken Idol-succé!
Sebastian och Måns Zelmerlöw sjöng sig raka vägen till Globen med sina bidrag. Jag är inte överdrivet impad av ”When the night comes falling” som fortfarande känns som en svagare ”Sing for me”. Men Sebbe lyfter den flera meter och glimmar ordentligt när det väl gäller. By the way, Sebastian är väl fanimig en större talang som kalviga Darin, om vi nu ska jämföra ”Idoler”.
Måns gjorde ett lysande schlagerframträdande med sin ”Cara Mia” och något säger mig att det kommer att gå riktigt bra i Globen. Ja, inget The Ark-hot men garanterat den övre halvan. Vilken blivande gayhit vi har där. Om vi inte står och gastar ”Cara, Cara Mia” på dansgolven om ett år så lovar jag att flytta till Ö-vik för gott. Och tänk dessutom att denna låt INTE var bland de 28 utvalda i första skedet utan kom med på nåder….Skandal!

Sonja gjorde sin storslagna ballad ännu pampigare än under genrepen, och gick helt rättvist vidare. Hon möter Uno & Irma i ”AC” och kan nog ge duon en match. För visst är Sonjas vackra ”Lugna Favoriter”-favorit bättre än ”Godmorgon”?

De tre utanför?
Ja, Sheida valsade ut ur tävlingen lika snabbt som någon hann säga ”Jag älskar Melodifestivalen” på balushiska. Och en sjätteplats överraskade kanske, men den är faktiakt inte så knasig…

MissMatch gjorde bra ifrån sig i sin ”Trouble”-kopia, men hade som väntat inget att hämta. Det blev ”bye, bye” där också och en åttondeplats.

Och, jag är övertygad om att The Attic & Therese kommer att få massor av spelningar på klubbar runt om i världen med sin ”The Arrival”. Och den är en given etta på Swedish Dance Chart inom en snar framtid.

…och Luuk var ju lika bra som alltid. Hans finlandsfärjeinslag var klockrent. Skrattar fortfarande åt hans finlandsvenska…

…623 321 röster! Carolas delfinal 2006, som drog 3, 6 miljoner tittare, hade 653 991 röstande. Fast nu var det ju de telefonvana Idol-kidsen som röstade. Och de ringer nog mer än en gång…

Så. Jag skulle nog vilja kalla detta för ett generationsskifte i schlagerland. Veteranerna Magnus och Nanne fick se sig slagna av nya fräschare tv-ansikten. Och betyder detta att Sanna ochAfter dark kan hälsa hem nästa helg…?

Och nästa vecka väntar en minst lika tuff delfinal. Eller vad sägs om After Dark, Magnus Uggla, Sanna Nielsen och Andreas Johnson? Lägg därtill Caroline af Ugglas och Sarah Dawn Finer samt nykomlingarna Verona och Emile Azar. Vem faller då?

Tills dess…ta-ta!

Publicerad: 2007-02-17 22:58:01