Melodifestivalen 2007

Efter förra veckans otroligt lyckade delfinal tar vi nya tag med denna deltävling som av många benämnts som ”förhandsfavorit” och ”Dödens grupp”. Och visst är det vasst här. Måns slår till med en dyster disco komplett med snygg dans och pampig tonartshöjning, Sebastian fick genrepspubliken att gå igång i sin Andreas Johnson-pastisch, och Nanne jublades det åt redan innan låten börjat. Lägg därtill Magnus Carlssons poppärla och Sonjas fantastiska schlagerballad.

Och det är just dessa det handlar om.
Efter att ha kollat in två dagars repetitioner och ett genrep med överlag schysst publikrespons, tror jag att Nanne och Sebastian går till final. ”Andra chansen” blir det för Måns och Magnus. Men ett stort utropstecken för Sonja som kan skrälla in sig i toppfyran med sin underbara ballad…

Hursomhelst är det ajöken för Sheida, MissMatch ochThe Attic feat.Therese. Det är jag bergsäker på. Dom är alldeles för svåra eller udda för att falla teve-tittarna på läppen i afton.

Och ja, Stackars Magnus Carlssons har fortfarande lite halsproblem, men om han håller igen fram till finalen imorgon kan det nog funka. Killen sjungeri falsett en väldigt stor del av låten och man ser emellanåt hur han lider av sitt halsont. Så ägna en tanke åt Mr C.

Kristian Luuk är fortfarande strålande och den här veckan är han fanimig bättre än nånsin. Älskar att han drar upp bidrag och artister vi sett de senaste veckorna i sina monologer. Och de små artistfilmerna blir bara roligare varje vecka. Missa inte hur han dansar tryckare med Måns och tafsar Idol-favoriten på rumpan…

Men nu: Betygdags!


QX QX QX QX
”Cara Mia” Måns Zelmerlöw
Måns molldisco är snygg som satan, och tillräckligt bra för att bli en brottarhit på gaydiscon runt om i landet. Måns dansar och sjunger riktigt bra med fyra kvinnliga dansare omkring sig, men frågan är om det räcker? För trots snygg refräng och maffiga beats är detta en smula kallt och inte så ”direkt” som man skulle kunna tro. Men låten växer och flirtar han lika snyggt med kameran som han brukar, är det absolut en ”Andra Chansare”. ”Cara Mia” kommer inte att ta sig till final, det är den för välgjord för. Så jag tippar ”AC” för Unge Herr Snygg.
Hursomhelst, en given bögfavorit.


QX QX
”Drop dead” Miss Match
MissMatch är chanslös, men inte dålig. Tjejduon röjer på bra i en kaxig poprockstudsare, som faktiskt kan få en och annan spelning på dansgolven framöver. Det här är ”Should I stay or should I go” i Girls Aloud-tappning, med lite stänk av Shampoos gamla ”Trouble”. Jag tror nog att en och annan röstare kan uppskatta tjejernas attityd, men den är givetvis chanslös och hamnar sjua eller åtta.


QX QX QX QX
”Live forever” MAgnus Carlsson
Magnus Carlssons låt bär spår av ”Goodbye Yellow Brick Road”, ”The neverending story” och ”Take on me”, och borde vara en klar finalkandidat. Men sceniskt är det här inte så skoj som man väntat sig. Vi bjuppas på en hyfsat snygg scenshow (inte helt olik den ifjol…) och en skönsjungande Mange i falsett, men det är inte den Magnus-magi jag hoppats på. Men håll ut, för låten växer som en fjunig tonåring och jag hoppas verkligen att ni röstar vidare den, eftersom detta är bra modern pop som vi kommer att shaka till ända till november.
Tyvärr kan klädvalet ligga MC i fatet. För jag är inte överdrivet imponerad över hans svarta look. Höga svarta stölvar är toksnyggt, och den långa kavajen får klart godkänt. Men den här fruktansvärda slappa kristallskjortan (eller är det en väst?) han har under, är UGLY. Byt! Och Magnus: Knäpp igen! Blottad bringa känns så Patricia sommaren 2001.


QX
”I mina drömmar” Sheida
Sheida blandar Mellanösterninstrumentet benju med fäbodtrallande, och resultatet skulle kunna ha blivit skoj. Men det här griper aldrig tag och låten känns tio minuter låååång. Minns ni förresten den moldaviska mormodern som slog på trumman för två år sen? Sheida gillade tydligen greppet och har istället med sig en Ravi Shankar-kopia på scenen, och det är faktiskt lite charmigt. Men ”I mina drömmar” är chanslös och saknar allt det där livfulla drivet som gjorde att ”Roma” skrällde häromåret. Sjua, eftersom Mellanösternpubliken gillar detta en smula.


QX QX QX
”The Arrival” The Attic & Therese
Skön dansmusik som påminner om sånt som är enormt framgångsrikt på all världens gayklubbar. Det är snygg pophouse med en skönsjungande diva och magnifik scenshow på en snurrande cd-skiva. Men eftersom dom som gillar den här musiken inte tittar på Melodifestivalen så blir det platt fall. Men vad fan, om ett halvår kommer tusentals uppumpade bögar i Miami, Sydney och London att dansa till en svensk Melodifestivallåt. Och bara det är en seger i sig.


QX QX
”When the night comes falling” Sebastian
Här har man plankat ett vinnande koncept rakt av. Sebastian har spanat in Andreas Johnson och ringde snabbt in damorkestern, bad om en trallvänlig radiorefräng från Peter Kvint och övade in en scenshow som är publikfriande smörig. Dessutom bad han sin sömmerska att tråckla ihop en ”Not a sinner, nor a saint”-dress i loose fit-modell bara för att fånga upp bögpubliken…Det här är tråkigt, oinspirerat och sådär lagom P3-skvaligt. Men folk kommer tyvärr att rösta, och det blir antagligen final. Boooring!


QX QX QX QX QX
”För att du finns” Sonja
Sonja är tillbaka i festivalen efter förra årets medelhavsdisco ”Etymon”. I år bjuder hon på en uppdaterad version av ”Se på mig” och hon gör det förbannat bra. Det här är för mig 2007 års näst bästa ballad (Marie är fortfarande nummer ett…), och dessutom ett kärt återseende av en kär gammal vän, schlagerballaden. Otroligt snyggt kamerabevakad sjunger Sonya balladen som definitivt blir farlig för förhandsfavoriterna. Alla som röstade på Tommy Nilsson och Marie Lindberg kommer aboslut att lyfta telefonen i afton och det är möjligt att detta är året som Shirley Clamps kompis gör just en Shirley Clamp. Det här så bra, och med lite tur i topp 4. Snälla!


QX QX
”Jag måste kyssa dig” Nanne Grönvall
Nannes revanschlåt är allt man inte vill att den ska vara, och skulle lättast beskrivas som en sämre kopia av ”Håll om mig”. Tjatig, stompig och larvig är ord som jag helst inte skulle vilja nämna i samma mening som sköna Nanne men här blir det oundvikligt. För trots en helt fantastisk scenshow där vårt favorithår dansar och ålar runt på en stålställning med fem dansare, är låten en ”Big time Party”. Alltså något vi så gärna vill ska vara bra men inte är det. Fast bryr sig folk framför teven? Nej, Nanne är för stor ute i stugorna för det, och går raka vägen till final. Men där blir den inte alls så farlig. The Ark är fortfarande ohotade.

Publicerad: 2007-02-16 22:54:41