Efter att moderaterna Carl-Axel Rolsund, Lena Jarnbring-Lindholm och även Peter Österlin reserverat sig mot att inkludera samkönade relationer mellan män i ett handlingsprogram för Malmö kommun mot våld i relationer, har skapat en het debatt.
Till Sydsvenskan säger han att kritiken inte riktar sig mot homosexuella. Men, säger han, ”när man nu plockar fram ett handlingsprogram för att stärka kvinnorna är det väl fasen att männen tar för sig där också.”
I den skriftliga reservationen skriver han och hans två partikollegor att våld i samkönade manliga relationer även inkluderas är ”ytterligare ett sätt för gayrörelsen, att via ändrad terminologi, flytta fram sina positioner”.
Detta har fått ordföranden i Öppna Moderater Anita Hillerström-Vagli att reagera. Hon tar starkt avstånd från sina partivänners agerande i Malmö.
– Vad det handlar om är att bekämpa våld inom familjer och relationer oberoende av sexuell läggning. Den som utsätts för våld är lika mycket ett offer om han eller hon är homosexuell, menar Hillerström-Vagli.
Hon kräver nu i sitt uttalande att ordföranden för moderaterna i Malmö ”genast tar itu med de fördomar som uppenbarligen finns”.
– Detta är uttalanden och ståndpunkter som inte är förenligt med de nya moderaterna och den ideologi vi står för!
Bakom förslaget att inkludera våld i manliga samkönade relationer i handlingsprogrammet ligger miljöpartisten Chris Jonasson. Orsaken, menar Jonasson, till att en förändring behövdes var att själva skrivningen såg ut som att ”våld i samkönade relationer endast kunde förekomma i samkönade kvinnliga relationer.”
– När moderaterna motsätter sig att använda en korrekt terminologi tydliggör de inte bara sin totala okunskap, utan visar samtidigt att de inte bryr sig. Istället för att adressera problemen sitter de och räds ”gayrörelsen”. Jag tolkar det som ett ointresse att vara med och försöka synliggöra och lösa problemen, menar Chris Johansson i ett mail till QX.se.
Moderaternas representant står dock fast och säger till Sydsvenskan att han ser fram mot debatten i fullmäktige. Gayrörelsen menar han är ”på hugget nu” men ”vi andra” tycker han inte skall tillåta denna att ”stjäla allt ljus på sig”.
Carl-Axel Roslund har uttalat sig i hbt-frågor tidigare då han i ett svar om samkönade familjer till antihomosexuella kampanjorganisationen RKTL förklarat att han är emot homoadoptioner, lesbiskas inseminationer och homovigslar. Och slår fast att ”Ett barn skall ha en mor och en far – oavsett hur dåliga de är.”
Carl-Axel Roslund var tidigare moderat riksdagsledamot från Malmö tillsammans med öppet bisexuelle Tobias Billström, numera statsråd. Vid årets val valdes Billström och öppet homosexuelle Olof Lavesson in för partiet tillsammans med Inge Garstedt.

Publicerad: 2007-02-12 16:48:02