Melodifestivalen 2007

Vilken underbar delfinal! Efter förra veckans halvljumna segerduo Book & Nilsson så hettade det till ordentligt i delfinal nummer två. Storfavoriten The Ark seglade lätt vidare och med sig tog dom debutanten Marie Lindberg.
Vi har väl inte varit med om ett liknande schlagergenombrott sedan Carola?
Hennes underbara ballad ”Trying to recall” vann tv-tittarnas hjärtan på samma sätt som den gjorde mitt och jag vet att det var fler än jag som fällde en och annan tår under hennes framträdande. Och jag tror att hon kommer att placera sig betydligt bättre i Globen än förra veckans ballad.
Och…så skönt att kvällspressens ”proffs” misslyckades så kapitalt med att förutspå denna ”skräll”, när vi redan igår utnämnde Marie Lindberg till en vinnarkandidat. Det är på QX på man hittar dom bästa vinnartipsen…


Den obligatoriska segerkyss-bilden som ni kommer att se i kvällstidningarna imorgon.

The Ark och deras frontare Ola Salo fick hela Scandinavium att koka med sin glamrockdänga ”The worrying kind”. Jag och min kollega Ken, som satt mitt i arenan denna delfinal, hoppas verkligen att det var lika underbart framför rutan som det var på plats. Och jag är helt övertygad om att vi redan nu har hört Melodifestivalsvinnaren 2007….

Jessica Andersson gick till ”Andra chansen”, vilket var skönt för oss som led med Fame-sångerskan i hennes nesliga femteplats förra året. Hennes popdiscobagatell ”Kom” möter Elin Lanto i ”Andra chansen”, och det blir ett spännande möte mellan två snyggt framförda poplåtar.

Jimmy Janssons ”Amanda” gick också till ”Andra Chansen” vilket var välförtjänt. Hans framförande bubblade och barnrösterna rasade in. Jag gillar Jimmy skarpt och tror att han blir farlig för vem han än möter från deltävling nummer fyra.

Femteplatsaren var likt förra veckan en överraskning. Cosmo4 levererade sin poplåt med finess och sjöng den väldigt bra (inte helt vanligt i tjejgruppssammanhang…).
Så, välkomna tillbaka 2008 med en bättre låt.


Fyra glada laxar.

Och lite om dom som föll bort…
Mitt utnämnda sömnpiller Svante & Anne-Lie åkte ut och hamnade sexa. Deras sega bossa var alldeles för sval för tv-tittarna, trots ett kompetent framförande. Många av deras tilltänkta röstare slog nog Marie Lindbergs nummer i stället. Och jag är ledsen att behöva säga det, men Anne-Lie Rydé har tydligen inget att hämta hos svenska schlagerröstare.

Regina Lund kom sist. Lite orättvist, eftersom hennes regnbågsdisco i moll faktiskt framfördes riktigt snyggt. Men hennes halsproblem kan nog ha spelat in i jumboplaceringen. Hon sjöng inte i närheten så bra som under repetitionerna.


Regina kom sist, men har vunnit ett antal nätomröstningar om vilken låt som var bäst.

Och….Lustans Lakejer? Hur gick den…?

Kristian Luuk skötte sig lika bra som vanligt och levererade one-liners som gnistrade. Och den Matrix-inspirerade sketchen med Lena Ph mynnade ju ut i en fullständigt lysande Jessica Andersson-hyllning. Vilken upprättelse för den underbara lila dräkten! Nu seglade den in i samma schlagergarderob som de gyllene skorna, Carolas Robin Hood-dress och Charlottes kroppstrumpa.

Och med risk för att vara tjatig. Mellanaktsnumret är väl något av det såsigaste vi behövt ta oss igenom mellan låtar, röstningsmoment och annat. Vad som skulle kunna ha blivit en modern variant av pausnumret 2000 med gamla schlagerörhängen har blivit en seg ”Trollkarlen från Oz” i schlagerform. Men landets rökare och kaffepimplare tackar såklart för dessa minutrar.

Nästa vecka är det Ö-vik och gayfavoriterna Nanne, Magnus Carlsson och Måns Zelmerlöv som gäller. Och även då blir det strid på kniven om de två Globen-biljetterna…

Publicerad: 2007-02-10 22:55:02