Melodifestivalen 2007

Hm. Jag hade i alla fall fyra av fem rätt. Men det känns surt att det bästa framträdandet inte ens passerade urval nummer ett. Andreas Lundstedts ”Move” borde ialla fall fått en femteplats, så att vi kunnat gaffla om ”femmorna” i år igen…
Lundstedts framträdande med ”The Funky Nuns” var i alla fall oklanderligt och satt som en smäck. Så, om du är besviken, ”Dandy Andy”, kom och kolla på Lino, Gretas eller nåt annat gayplace och se hur din låt emottas på rätt sätt.

Att Anna Book tog sig vidare överraskade väl ingen. Hennes fejksydländska schlager tog tv-tittarna med storm och hon får härmed mitt Kikki-stipendium (Går-vidare-genom-folklighet-och-comeback-jävlar-anammma-men-hamnar-inte-så-bra-i Globen). Men till ”ABC”-tösens fördel ska sägas att hon har charmen, och låten passar hennes stämma perfekt. Och ni kan skriva upp att tårarna flödade under segerintervjuerna efter tv-sändningen.

Tommy Nilssons ballads avancemang var däremot kvällens obehagligaste överraskning. Vad ser folk i den? Jag gillar ”Öppna din dörr” och håller ”Amelia” som en skön radiofavorit, men den här ursega balladen känns som ett hån mot alla ballader som tidigare spottats i ansiktet under schlagerturnéerna. Och helt rättvist hamnar den här också långt ner i tabellen i Globen.
Usch.

Att försöka förnya festivalen bidde bara en succé i fallet Elin Lanto, som snyggt showade sig till ”Andra Chansen”. Lanto sken när det gällde och var läckert charmig genom hela numret. att förutspå hur det går i ”AC” väntar jag med att sia om utan återkommer om det. Lantos låt kan faktiskt växa en bra bit.

Och just när det gäller förnyelse så får detta väl ses som ett slag i ansiktet på juryn som röstat i en uppsjö av fräscha poplåtar in i årets festival. Folk vill ha mer sin beskärda dos av schlager. Punkt.

Uno & Irma gjorde bra ifrån sig (men skippa brillorna, Uno), och det blev ”AC” för ”God Morgon”. Och där tar det stopp tror jag. Men en radiohit blir det, och en stor sådan.


Uno, Irma & en Staffan Hellstrand i ny skepnad..

Kvällens surprise stod Andersson & Gibson för när dom sjöng sig in på en femteplats med sin ”No, no never”/Simon & Garfunkel-korsning. ”Anything but you”.
Blir nog också radiolistorna omgående.

Att Addis Black Widdow falsksång rasade ut var föga förvånande. Har det någonsin sjungits så illa i en Melodifestival? Pidgeons insats var i klass med det sämsta vi ser under Idol-uttagningarna.
Inte heller Berntsons sjundeplats överraskade, och Lanto stal nog många av dom poprösterna. Men ”Hypnotized” var faktiskt varken en ”My Number One” eller ”Mambo” även om Berntson var strålande på scenen och enligt mitt tycke gick rakt igenom tv-rutan i sin limegröna musvisardress. Dansgolvet nästa?

Kristian Luuk skötte sig bra och hans charmigt smala humor kryddade sändningen på ett tjusigt sätt.
Några felsägningar här och där försvinner nog på vägen och efter ett par veckor blir det nog kalasbra rakt igenom.

Men Christer Björkmans ”Hur-känns-det-intervjuer” var väl löjligt korta? Hann folk ens svara på frågan innan dom skulle ”gå och pusta ut”?
Lägg till ett par sekunder där och stryk kommande ”Filippa Bark”-intervjuer. Vad var vitsen? Den lilla flickan som gick upp på scen och höll låda mynnade ju aldrig ut i nåt vettigt, sketchen kändes bara oerhört out-of-place.

Jag gissade rätt bra i denna ”mellanvecka” som fick inleda MF 2007, och hoppas nu att jag kan förvarna om kommande utröstningar och vinster. Som schlagerfan vill man inte bli tagen på sängen utan vara lite förberedd på att det kan skita sig.
Dessutom kan jag lova er att tempot bara kommer att öka (och låtarna kommer att bli snäppet vassare…). Den här kvällen utser jag härmed till årets Karlstad och båda finalister hamnar som sagt i de bakre leden i Globen.

Så nu ser vi fram emot en kalasvecka i Göteborg där artisterna Jimmy Jansson, Jessica Andersson, Lustans Lakejer, Svante Thureson & Anne-Lie Rydé, Marie Lindberg, Cosmo4, Regina Lund och framförallt The Ark framför sina schlagerbidrag.


Snyggast och bäst.


Sofia Berntson.


En brud för mycket?


Anna Books sambokavaljer Fredrik & hennes coach Rickard Engfors.

Publicerad: 2007-02-03 22:50:29