Melodifestivalen 2007

Efter att ha spisat dessa åtta schlagers i två dygn är jag hyfsat säker på de fem som tar sig vidare till omgång två.
Anna Book har jag redan nämnt (tar inte hon sig vidare är det nåt röstningsfuffens…). Irma & Unos ”God morgon” är en charmigt enkel radiopoplåt som jag sätter min stjärt på att ”Rix Morgonzoo” kommer att spisa till förbannelse under våren, och den valsar förmodligen vidare.
Vidare går också Tommy Nilsson och hans ballad ”Jag tror på människan”. Jag tycker fortfarande att den är supertrist och texten är ett saftigt pekoral. Men Tommy sjunger bra, och det här är en typisk mogenfavorit som tar sig vidare och kanske ända till Globen. Sen tror jag att Andreas Lundstedt och Elin Lanto tar sig vidare förbi första nålsögat. Båda har genomtänkta och enormt maffiga scenframträdanden med dansare, och ”Move” och ”Money” ser väääldigt snygga ut i tv-rutan. Vem som kniper ”AC”-biljetten av dom två är svårt att sia om, så jag helgarderar i detta fall. Det är trots allt första veckan….

Vilka faller då?
Sofia Berntson sjunger sin Paparizoupop ursnyggt och har en färgglatt läcker scenshow, men låten fastnar inte. Tyvärr, eftersom debutanten sliter bra och är en bra sångerska med ”egen” röst. Andersson & Gibson har en Simon & Garfunkel-vacker liten melodi som jag gillar, men den slås ut av Uno & Irma i kategorin ”par-som-sjunger-trallvänligt”. Och slutligen, veckans Pandang: Addis Black Widdow. Kvartetten med två anonyma luftgitarrister, en nervös brud på villovägar och en falsksjungande grabb med gigantiskt afro besitter en bra låt, men gör den inte alls rättvisa. Det spricker röstmässigt både här och där, och scenshowen ger jag inte heller mycket för, oerhört kalvigt. Given jumbo.

Innan jag kastar mig över betygsutdelande kan jag berätta att genrepet knappast löpte problemfritt. Luuk skötte sig med den äran och var sitt vanliga jag, med torr humor och lite skoj om människor som Thomas G:son, Jarl Alfredius och nyhetsankaret Anna Hedemo. Dessutom blir det sång av TV4-profilen i hela två nummer. Skoj!
Men i övrigt var det tomma bildrutor, glappande ljud och allmänt snurr. Skärpning!

Nytt är i år ”Hur känns det?”-intervjuverna av Christer Björkman direkt efter framträdandena, vilket känns som ett bra grepp och Björkman gör det bra.
De små presentationsfilmerna innan uppträdandena är också roligare än ”kasta-glitter-mot-kameran”, och Luuk har kul med artisterna i en vit studio. Ambitiöst.

Nu till det viktigaste. Betygen!


QX QX QX
”Money”
Elin Lanto
Tänk Abbas ””Money, money, money” med ett saftigt RnBdisco-beat och släng ner en skopa Broadway så har du Elin Lantos nummer i ett nötskal. Låten har en skön refräng och Lanto sjunger rätt bra omgiven av ett gäng hatt & käpp-bärande dansare. Trots att öppnande ”showiga” nummer har en förmåga att falla bort (minns ”En gång för alla” och ”Aiayeh (music of the samba)” blir det möjligt avancemang för Lanto. I detta startfält borde hennes snygga nummer fånga upp en del röster och jag tror att den slåss med Lundstedt om en ”AC”-biljett. Fyra eller femma?


QX QX QX
”Anything but you”
Stefan Andersson & Aleena Gibson
Åh, så fin. Så här mycket Simon & Garfunkel har jag inte hört sen duon själva slutade göra skivor. Men även om jag älskar låten så tror jag tyvärr att den faller, delvis på grund av sin svaga refräng. Och duon är inga stora tv-personligheter heller för den delen, och man kan inte bara förlita sig till en vacker låt. Synd, men det blir radiolistorna på P4 på en gång.


QX QX QX
”Samba Sambero”
Anna Book
Deltävlingens enda riktiga schlager är lika enkel som ABC. Och folk älskar den. Men även om jag vet att den här låten kommer att gå varm på schlagerdiscon året ut så är det här en ful fisk som bara känns utvald för att vi ska få en schlager i år (det lär ju vara ont om såna i år).
Om jag drar paralleller till förra årets första bautaschlager ”Jag ljuger så bra” så är Lindas låt så brilljant i förhållande till denna dussinschlager som lökig text och standarmässiga stick, refränger och tonartshöjningar. Visst, Anna bjuder på en rejäl show och alltsammans ser snyggt ut på scenen och i sin enkla trallvänlighet går den givetvis vidare. Men den är ingen ”Jag ljuger så bra”, ”Idag och imorgon” eller ens ”Tango, tango”…


QX
”Clubbin”
Addis Black Widdow
Studsigt RnB-beat som ackompanjeras av svajig sång med en ung söt sångerska som ser ut att göra scendebut. Lägg därtill ABW-veteranen i sammanhanget, Pigeon, som sjunger så gällt och falskt att det skär i öronen. Tur för coola Cream att hon håller sig borta från detta evenemang, för här blir det platt fall för den svarta änkan. Låten är i grunden bra, men alltihop sjabblas bort av Löjliga familjen: pappa Afro, mamma brud och de två barnen luftgitarrist.


QX QX QX QX
”Move”
Andreas Lundstedt
Det här kan vara det snyggaste vi sett på schlagerscenen. Nånsin. Lysnade koreograferat av körtjejen Sabina framför Lundstedt en Justin Timberlake/Darin/Destinys Child-kombo med extra allt. Iklädd ursnygga outfits i beige tar Andreas och ”The Funky Nuns” schlagershowande till en helt ny nivå. Jag är så kär i hela det här numret och älskar låten fullständigt, man vill bara åka hem, kolla på numret på tv, anamma rörelserna och ge sig ut på närmsta dansgolv.
Tyvärr kan låten vara för cool och modern för ett sånt här evenemang och det blir fight med Elin Lanto om ”AC”-biljetten. Men snälla, förra året ska väl inte upprepa sig, med alldeles för bra låtar som blir femmor?


QX
”Jag tror på människan”
Tommy Nilsson
Här tar jag fram kudden och sover ett tag. Ett intetsägande pekoral om att tro på det goda är Herr Nilssons comebackmelodi, och jag faller i sömn. Visst, folk kommer att rösta på honom och det blir helårsbokning i tablån på ”Svenska Favoriter”, men det här är sååå trööökigt. När kören dessutom klämmer i från tårna på sluttampen får jag ”In the name of love”-vibbar och inser att det blir minst ”Andra Chansen” för ex-vinnaren, och antagligen mer än så. Och pyroeffekterna på slutet är bara sååå publikfriande. Snark.


QX QX QX
”Hypnotized”
Sofia Berntson
Snyggt nummer med tjejdansare, kortkort ärtgrön klänning och en läcker debutant med vass röst. Men Bertnsons grekisklingande discopop är en smula för anonym för att verkligen tilltala röstarna i lördagssoffan och får se sig slagen av vassare poperbjudanden som ”Move” och ”Money”.


QX QX
”God Morgon”
Uno Svenningsson & Irma Schultz-Keller
Under veckan har denna låt nämnts som favorit men genrepspubliken var sval till mysiga, men alldagliga ”God Morgon”. Jag tror att den Staffan Hellstrand & Uno-pennande trallen tar sig vidare, men räcker det till
finalplats? Nope, det blir ”AC”.

…förresten.
Bert Karlsson tror inte alls på Lundstedt utan tippar Anna Book och Tommy Nilsson till final och Uno & Irma och Elin Lanto till ”Andra Chansen”…

..och missa inte min och nästa veckas schlagerskribent Kens schlagerblogg på….

http://schlagerronnys.blogspot.com/

Publicerad: 2007-02-02 23:30:00