I samband med debatten inför att lagen om registrerat partnerskap i Finland uttalade sig den evangelisk-lutherska kyrkan hösten 1999 om sin syn på homosexualitet.
Kyrkan gick emot partnerskapslagen då man motsatte sig att ge samkönade relationer en officiell status. Kyrkan ville istället att samhället skulle ”så vakt om” undervisning och fostran av barn och unga så att de söker sig till parrelationer mellan man och kvinna.
Den svenska lutherska kyrkans ställningstagande där man sedan i höstas infört en välsignelseakt för samkönade par, har kritiserats i Finland.
Men med start idag genomförs ett tre dagars seminarium arrangerat av en arbetsgrupp ledd av biskopen i Esbo, Mikko Heikka Arbetsgruppen skall ta ställning till teologiska och juridiska aspekter på partnerskapet och det pågående tredagarsseminariet diskuterar homosexualitet grundad på bibeltolkning, den kristna etiken och diskussioner som ”förts i andra kyrkor”.
I slutet av november skall man diskutera partnerskapet och homosexuella parrelationer med utgångspunkt från ”läkarvetenskapen, människosynen, själavården och lagstiftningen.”

http://evl.fi/EVLUutiset.nsf/Documents/9E9107B6A286B11CC2257259004A0628?OpenDocument&lang=SV

Källa: Evangelisk-lutherska kyrkans hemisda

Publicerad: 2007-01-15 13:42:37