Totalt är det 44% som ger sitt stöd till samkönade äktenskap i EU. Men ser man land till land är det hela 82% av nederländarna, 71% av svenskarna och 69 % av danskarna som ger sitt stöd. På den andra änden av skalan är det endast 11 procent av rumänerna, 12 % av letterna och 14% av cyprioterna som ger stöd till samkönade äktenskap.
Trettiotvå procent av de som svarat på enkäten ger stöd till samkönade pars möjlighet att adoptera. Även här är det stor skillnad. I Nederländerna svarar 69% ja, i Sverige 51% och i Österrike och Danmark 44%. Lägst stöd för att låta samkönade par prövas för adoption ges på Malta och i Polen med 7% följt av Lettland och Rumänien med 8%.
Undersökningen genomförs var sjätte månad. Frågorna besvaras av 30 000 personer och man räknar med en felmarginal på mellan 1,9 till 3.1 procent.
En majoritet av de svarande som gav stöd till samkönade äktenskap fanns även i Belgien, Tjeckien, Tyskland, Spanien och Luxemburg. Könsneutrala äktenskap finns redan i Belgien, Spanien och Nederländerna.
Samtidigt släpptes i Frankrike en annan undersökning där 62% gav sitt stöd till samkönade äktenskap och 55% stödde samkönade pars adoptionsmöjlighet. Undersökningen utfördes av Ipsos och publicerades i gaytidningen Têtu. Totalt svarade 1008 vuxna på frågorna. I Frankrike finns en sambolagstiftning för samkönade par sedan sex år tillbaks.

Publicerad: 2006-12-27 18:11:44