Melodifestival 2006

Jaja, det blev som Expressen redan avslöjat. Och det var bra. Men först, låt oss se tillbaka på jokrarna från tidigare år:
2004: Lena Ph, E-type, Niklas Andersson, Hanson, Carsson & Malmkvist.
2005: Alcazar, Nanne, Sanne Salomonsen, Kee Marcello & Alannah Myles
2006: Magnus Carlsson, Rednex, BWO och Andreas Johnsson.

Är det bara jag som i princip bara ser Globenfinalister? Och endast två av tolv jokrar som inte gått till finalen?
Så om man tyckte att startfältet 2007 såg tufft ut tidigare så kan ni iskallt plocka bort ytterligare minst två av era favoriter och stoppa in en Magnus Uggla (inget officiellt ännu från SVT om att han skulle ta med sig Charlotte Perrelli…), och ett The Ark.
Rocktågskompisarna från förr går nämligen raka vägen till Globen. De har så pass många fans redan och kommer att ses som friska fläktar bland schlagerveteranerna i nästa års startfält. Sebastian får det svårare i en tuff deltävling och Uno & Irma får på pappret ses som chanslösa…
Men låt oss ta en närmre titt på jokerklassen 2007:

Magnus Uggla känner jag direkt att jag bara vill plocka bort. Folklig så att man kräks och levererar precis den typen av refrängstarkt material som Svensson vill ha en lördagkväll framför teven. Dessutom är jag mer äv lovligt trött på en 50-årig man med svart krull och solglasögon som fortfarande framställer sig själv som en kaxig pubbeunge.
Men. Uggla ÄR ett stort namn och festivalen mår bra av att se såna här namn komma in och röra om bland de vanliga artisterna. Björkman har gjort ett kanonjobb i och med att Uggla är med. Och, I bet my sweet ass på att Uggla går rakt till Globen, oavsett låt. Uggla beskriver själv låten med orden ”det finns både dur och moll, och det går både fort och långsamt…

The Ark? Otroligt bra namn för festivalen och dom gör verkligen rock på rätt sätt. Poodles-prylen växte 2006 till Lordi och hade i år bara känts trött. The Ark kör sin retrorock med poprefränger otroligt bra och kommer definitivt att få en av årets Trackshit med sitt bidrag. Jag utnämner dom till årets Andreas Johnsson och dom kan till och med ta sig längre än honom…”En glam-boogie-rökare på ämnet panikångest” är Ola Salos beskrivning av låten.

Sebastian är också ett bra val. Ung, talangfull, ett hyfsat namn och ganska hyllad. Allt man egentligen vill att en joker ska vara. Dock får han nog problem i sin deltävling eftersom han stöter på motstånd starkare än Karl-Alfred. Schlagerelefanterna Nanne & Magnus Carlsson har massor av fans och The Attic feat. Therese kan nog ta en del gay/ungdomröster. Och framförallt, i klassen ung flickidol är väl Måns Zelmerlöv stråt vassare….? Sebastian har själv skrivit låten ihop med Peter Kvint och har i SVT:s pressutskick inte kommenterat hur tävlingsbidraget låter.

Irma Schultz & Uno Svenningsson? Dom gör Kee Marcello, Alannah Myles och Niklas Andersson sällskap i gruppen ”jokrar-som-åkte-ut”. OM dom inte har en brottarlåt förstås. Men jag tror att sällskapet i delfinalen är alldeles för starkt för ett vidareavancemang för duon. Oavsett hur det går låter duons beskrivning av låten skön: ”en positiv sång om att möjligheterna alltid finns där varje dag vi vaknar”.

Bland namnen som förhandsnämndes i jokersnacket så tycker jag att det var bra att Paparizou väntade. Hon har INGET att vinna på att vara med igen så här snart efter segern i Kiev. Välkommen tillbaka 2009, säger jag. Hon borde kunna hålla sig kvar på topplistorna ett tag till innan det blir dags för en schlagerrevival.
Perrelli tycker jag däremot borde hoppa på schlagertåget snart. Hon har inte haft en hit sen Dackefejden och skulle inte förlora något på att vara med. Och även om hon bara skulle hamna i ”Andra chansen” så skulle hon inte få lägre artiststatus. Hon kommer alltid ses som en kompetent sångerska som vann Eurovison. Och julgalor, Diggiloo-turnéer och programledarjobb finns kvar även om hon kommer femma. Hon verkar dessutom ha koll i sammanhangen och skulle aldrig säga ja till en halvdan låt. Perrelli väntar på en vinnare och när den kommer tar hon chansen…Och eftersom det sägs att det var nära i år blir det Jokerplats 2008. Sanna mina ord.

Förresten. Folk med insyn i Melodifestivalen har hört av sig sedan mitt tyckande om deltävlingarna och menar att jag inte ska se för mycket till gamla meriter när det gäller bidragen och dess artister. Hm, återstår och se…
För ärligt talat är det alltid bekanta ansikten som tar sig vidare. 2006 var The Poodles enda fräschingen, 2005 var det Caroline Wennergren & Linda Bengtzing(Linda dessutom via ”Andra chansen”), och 2004 Shirley Clamp (”Fame Factorys” Sandra Dahlberg & Sara Löfgren hade för många fans som röstade dom vidare genom att de samtidigt sågs i tv-succén ”Fame Factory”, så dom räknas inte…).

Så. Nu är vi redo!
Mot Melodifestivalen 2007.

”God morgon”, Uno & Irma tävlar i deltävling 1 i Jönköping.
(mot Elin Lanto, Addis Black Widow, Sofia Berntson, Tommy Nilsson, Stefan Andersson & Aleena Gibson, Andreas Lundstedt & Anna Book)
”The Worrying Kind”, The Ark tävlar i deltävling 2 i Göteborg.
(mot Cosmo4, Regina Lund, Marie Lindberg, Jessica Andersson, Jimmy Jansson, Svante Thuresson & Anne-Lie Rydé & Lustans Lakejer)
”When The Night Comes Falling”, Sebastian tävlar i deltävling 3 i Örnsköldsvik.
(mot Magnus Carlsson, Måns Zelmerlöv, Nanne, The Attic feat. Therese, Sonja, MissMatch och Kapell Sheida)
”För kung och fosterland”, Magnus Uggla tävlar i deltävling 4 i Gävle.
(mot Verona, After Dark, Sanna Nielsen, Andreas Johnson, Emile Azar, Sarah Dawn Finer och Caroline af Ugglas)

Publicerad: 2006-12-26 21:34:03