Sedan 1998 har Bengt Held, folkpartistisk politiker i Malmö, gett ut en rapport över riksdagspartiernas ställningstagande till hbt-reformer.
Som grund för sina rapporter har han studerat såväl kongressbeslut som voteringar i riksdagen och debatter i dess kammare.
De reformer han valt att titta på i år är införandet av en gemensam äktenskapslagstiftning för homo- och heterosexuella par. Han har tittat på ställningstagandet när det gäller att låta religiösa samfund förrätta partnerskap. En annan reform rör möjligheten för utländska medborgare med hemvist i Sverige att ingå partnerskap så som gäller för äktenskap och att då anknytningskraven slopas. Frågan om att införa förbud mot diskriminering av transpersoner på arbetsmarknaden har studerats liksom om man i grundlagen skall införa skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning respektive diskrimineringsförbud omfattande transpersoner.
Slutligen har han tittat på ställningstagandet gällande svenskt engagemang för en hbt-konvention i FN.
– Jag har valt ut de frågor som är tydliga och mätbara, säger Held till QX.se. I takt med att reformer har antagits har jag plockat bort dem från listan.
– Varför har du exempelvis inte tagit med de kvarvarande frågorna kring insemination och moderskapsprövning?
– Jag gör en bedömning av vad som är viktigt och stort och som har en viss dignitet. Inseminationsfrågan som princip togs med tidigare innan den reformen gick igenom, men vissa detaljer har jag inte uppfattat som så viktiga.
– Och frågan om att tvinga de religiösa samfund som vill ha vigelserätt även efter en könsneutral äktenskapslagstiftningen finns inte med?
– Det stämmer och det skulle kunna gynna vänster- och miljöpartiet enligt principen att lagen skall vara likställd, säger Held som dock menar att han totalt valt en rättvis princip och inte tagit med exemplevis det han menar är EU-medlemskapets positiva påverkan för hbt-personer.
Utifrån dessa åtta reformer han valt ut har han noterat att det skett en positiv förändring när det gäller främst moderaterna. Han konstaterar i rapporten att partiet nu får samma ”poäng” som socialdemokraterna.
– Detta är den absolut viktigaste förändringen, säger han. Man kan se att det hänger samman med förändringen av riksdagsgruppen där antalet unga har ökat markant. Bland dessa unga är det i princip ingen som är negativt inställd till hbt-reformer.
En av de nya unga moderata riksdagsledamöterna är Olof Lavesson. Han säger till QX.se att han tydligt märkt av förändringen i partiet.
– Än så länge har inte frågorna varit uppe till beslut, men det finns en positiv vändning och Fredrik Reinfeldt har varit mycket tydlig, menar Lavesson.
Den positiva svängningen när det gäller moderaterna handlar om att man nu är mer öppen för att inkludera transpersoner i hetslagstiftningen. I samband med regeringsförklaringen anslöt sig även partiet till att Sverige skall arbeta internationellt för mänskliga rättigheter omfattande hbt-personer. Bengt Held menar att partiet trots att utrikesminister Carl Bildt i onsdags sa nej nu ser en hbt-konvention i FN som ett möjligt verktyg och dess tidigare klart negativa ställningstagande därmed har mjukats upp.
En annan positiv utveckling anger Held som kristdemokraternas svängning i frågan om diskrimineringsskydd för transpersoner. Där har man gått från en tveksam ”möjligen”-inställning till att säga ja till en sådan reform.
Överhuvudtaget presenterar Bengt Held en rapport där det mellan riksdagspartierna råder stor enighet i de flesta reformfrågor. Den främsta meningsskiljaktigheten rör frågan om att göra äktenskapet könsneutralt.
Kristdemokraterna är helt motståndare till en sådan reform. Moderaterna diskuterar frågan och har inte tydligt tagit ställning för en gemensam lagstiftning. Det har talats om en lösning där man har två parallella lagstiftningar med exakt samma rättsverkningar men att de ändå fortsatt är åtskilda.
– Jag hoppas att det skall finnas en och samma äktenskapsbalk, säger Olof Lavesson. Så länge det inte är skillnad på kärlek och kärlek så borde det inte vara skillnad på lag och lag.
– Med tanke på den stora majoriteten för en lösning på äktenskapsfrågan, tror du det kan bli en proposition från regeringen?
– Väldigt svårt att säga, svarar Lavesson. Det beror helt och hållet på hur den skulle utformas. Stötefrågan handlar om det skall vara möjligt för kyrkor att själva välja om de vill viga samkönade par. Blir det en tvingande lagstiftning är vi inte med. Jag tycker det är viktigt att det görs skillnad på tro och lag. Statens skall vara neutral i sin lagstiftning.
– Idag är det inte möjligt för kyrkor att förrätta partnerskap och det vill vi ge dem, fortsätter han. En tänkbar lösning är att kyrkor vid en gemensam äktenskapsbalk har kvar vigselrätt men att man skall ha rätt att neka par de inte vill viga.
Även Bengt Held är också osäker på om det kan läggas en proposition i frågan. Han menar att det handlar om vilken falang inom kristdemokraterna som står starkast.
– De tydligt negativt inställda är en klar minoritet i riksdagsgruppen, säger Held. Mainstreamfalangen, med Göran Hägglund i spetsen vill inte prioritera hbt-frågorna och jag är övertygad om att han inte har problem med hbt-reformer. Men minoritetsgruppen inom partiets riksdagsgrupp är mycket aktiva och pådrivande.
När Bengt Held satt poäng på partierna har toppbetyget 16 poäng getts till folkpartiet, centerpartiet, miljöpartiet och vänsterpartiet. Socialdemokraterna och moderaterna tappar poäng på att de är tveksamma i några frågor. Förutom det könsneutrala äktenskapet för moderaternas del, är de även likt socialdemokraterna inte tydligt för att införa förbud mot diskriminering på grund av sexuell läggning och för transpersoner i grundlagen, regeringsformens paragraf 2. Likt moderaterna är även socialdemokraterna enligt Helds undersökning tveksamma till att driva på i frågan om en FN-konvention i hbt-frågor.
Alla partier utom socialdemokraterna har tagit ställning för att ge transpersoner diskrimineringsskydd. Inget tydligt ställningstagande när det gäller hetsskydd för transpersoner finns hos moderater, kristdemokrater och socialdemokrater.
I den totala sammanräkningen där Held gett 2 poäng för ja, 1 poäng för ”möjligen” och 0 poäng för nej får socialdemokrater och moderater 11 poäng och kristdemokraterna 10 poäng.
Held väljer dock att dra av 4 poäng för kristdemokraterna då de vill stänga möjligheten för samkönade par när det gäller såväl närståendeadoption som internationell adoption, liksom att de vill ta bort möjligheten för lesbiska att bli inseminerade på klinik och låta vigselförrättare säga nej till partnerskapsförrättning.
Därmed rasar kristdemokraterna ner till endast 6 poäng för sin vilja till att genomdriva hbt-reformer.
http://www.hbtliberaler.se/index.php?id=16
Källa: Läs Bengt Held rapport
Publicerad: 2006-12-15 17:25:41
Uppdaterad 2016-11-15