Kärlek

Efter att Kyrkomötet hösten 2005 beslutat att man i Kyrkoordningen skall införa bestämmelse över välsignelse av homosexuella par som ingått partnerskap, har nu Kyrkostyrelsen valt ut den officiella ordningen.
Bakom beslutet står Biskopsmötet.
– Människor som vill leva i en trofast kärleksrelation kan nu också erbjudas välsignelse över sin relation i en offentlig gudstjänst. Det är en glädje och ett viktigt beslut, säger ärkebiskop Anders Wejryd i en kommentar. Wejryd är även ordförande för Kyrkostyrelsen.
Kyrkostyrelsen hade att välja mellan tre olika förslag. Dels en som tydligt skiljer sig från olikakönade pars vigsel och välsignelser, dels en där det ceremoniella lämnas öppet och så det förslag man nu fastnat för som liknar det redan existerande ”Välsignelse av borgerligt ingånget äktenskap”.
– Gudstjänstordningar måste vara slitstarka och bibliska, personliga och allmängiltiga. Det är svårt. Jag tror att vi hittat fram nu, säger han.
Beslutet innebär inte att man kan förrätta partnerskap i kyrkan, utan det måste ske som vid borgerlig vigsel och partnerskap på annan plats. Välsignelsen ”en bön till Gud att skänka parterna all nåd och kraft som behövs för att uppfylla de löften de avgett.” I ceremonin finns bland annat plats för att utväxla ringar.

Läs om de olika förslagen

http://www.svenskakyrkan.se/ArticlePages/200612/06/20061206112343_admin473/partnerskapsvalsignelse.pdf

Källa: Välsignelseordning

Publicerad: 2006-12-06 17:03:17