Marco Lehtojoki har polisanmält Sverker Åström efter ett uttalande i radions P1 Morgon den 16 november om sitt avhopp från TV-programmet Böglobbyn.
– Jag tycker att han uttryckte sig respektlöst om mig som person, säger Marco till QX.se. Han kan tycka vad han vill om Böglobbyn som program men det ligger inte i hans rättigheter att så respektlöst vädra sina åsikter om mig och mitt liv.
Sverker Åström exemplifierade i sin kommentar i radion om hur Böglobbyn förstärker fördomar mot homosexuella, genom att ta upp inslaget med Marco. Åström talade om Marco som ”förklädd till kvinna och uppträder så där fåning. Denna man, kvinna vad det nu är för något.”
Inslaget i Böglobbyn, av reportern Manu Seppänen-Sterky berättade om hur Marco som ”ser ut som en tjej” bemöts i bögvärlden.
– Jag har ju under mina 20 år i gayvärlden fått höra både det ena och det andra och jag kan inte anmäla allt, säger Marco. Men när det bli offentligt är det en annan sak. Sverker Åström behöver inte älska mig men det är oerhört tråkigt att han som homosexuell säger sådana saker. Det handlar ju om homofobi.
– Jag hoppas genom min polisanmälan skapa debatt och menar att innan vi kan begära respekt och förståelse av andra, måste vi lära oss förstå varandra, säger Marco som menar att föraktet mot ”fjolliga” och ”feminina” män ligger djupt förankrad i bögvärlden.
Marco själv är nöjd med inslaget i Böglobbyn.
– Men det här med att det tog med detta om Carola har jag sagt till de att jag inte gillade, det är så oerhört privat.
Efter programmet har han, förutom P1 Morgon, bara fått positiva reaktioner även om just detta med Carola blivit ett diskussionsämne i Qruiser-klubben Böglobbyn.
– Folk har sagt till mig att det var starkt och vågat att vara med i programmet, säger Marco till QX.se.
Han förbereder även en anmälan av P1 Morgon till granskningsnämnden för de uttalanden som fälldes.

Läs mer om Böglobbyn och se sända program

Hör Sverker Åström i P1 Morgon

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4785

Källa: Läs tidigare artiklar om Sverker Åströms avhopp

Publicerad: 2006-11-23 13:19:03