Sedan några år tillbaks håller RFSL och riksdagens HBT-grupp seminarier i riksdagshuset i Stockholm med ett internationellt tema.
Under onsdagen var temat ”mänskliga rättigheter i utvecklingsländer, med ett fokus på kvinnors situation.
Inbjudna var tre internationella aktivister vars gemensamma budskap var vikten av att arbete tillsammans som kontrast till att se den norra världen ge stöd till den södra.
Från den internationella hbt-organisationen ILGA medverkade generalsekreteraren Roseanna Flamer-Caldera. Hon blev känd i samband med att hennes organisation på Sri Lanka, Equal Ground deltog aktivt i arbetet efter tsunami-katastrofen för snart två år sedan.
– Situationen i världen är inte tillfredsställande, konstaterade hon i sitt inledningstal och exemplifierade med att det i 70 länder är kriminellt med samkönad sexualitet och i 9 finns fortfarande dödsstraffet kvar.
I hennes eget land arbetar hbt-rörelsen under hot från de olika religiösa och nationella extremister som även om de strider mot varandra ändå delar synen att homosexualitet skall bekämpas och det våldsamt.
– Bjud in de religiösa ledarna och få till stånd en dialog, var ett av förslagen till hur man kan komma åt det religiöst motiverade hatet. Ge dem rådet att religion inte predikar intolerans utan istället det universella faktumet kärlek. Då kan de komma närmare gud än var de är idag.
Roseanna Flamer-Caldera talade även om hur man i FN mött ”det värsta motståndet” i den oheliga allians där Vatikanen och Islamiska organisationer gör gemensam sak med evangeliska krafter för att stoppa hbt-röster. Hon passade på att tacka Sverige och Tyskland för det stöd man fått i FN.
Från ILGA-Europa deltog Patricia Curzi, projektsamordnare för kvinnofrågor. Hon gav bilden av ett Europa där hbt-rörelsen förföljs i Vitryssland, Ryssland, Lettland och Polen och där man i länder som Sverige kunnat se hur nynazister attackerar Pride-paraden.
– HBT-rättigheter är mänskliga rättigheter och därmed rör de oss alla, var hennes budskap vid konferensen.
Sydafrikanska Bernedette Muthien från organisationen Engender tog upp frågan om de religiöst motiverade hatet och förföljelsen av hbt-personer som utgör ett stort problem i stora delar av världen
– I vår dialog är det avgörande att tala om medkänsla, något som finns och förstås i alla religioner.
Bernedette Muthien frågade sig vid diskussionen om äktenskapsfrågan och adoptionsrätten tar bort fokus från viktigare frågor i den södra delen av världen.
– Dessa frågor får inte ta kraften från de grundläggande, som får jag mat för dagen, slipper jag bli våldtagen, sa hon och hoppades att den norra delen av världen kan ge tillbaks stöd för de delar av världen där frågan om äktenskap ännu inte ens finns på dagordningen.
– Vi slåss för våra liv, att homosexualitet skall avkriminaliseras och att vi ens skall accepteras, fyllde Roseanna Flamer-Calderai. Äktenskapsfrågan finns inte ens i vår fantasi just nu.
De tre paneldeltagarna underströk vikten av att sluta tala om att ge den södra delen av världen vårt stöd. Istället måste arbetet handla om ett gemensamt arbete där man berikar varandra.
Detta tog RFSLs Maria Sjödin även upp i sitt slutanförande där hon även välkomnade att RFSL numera åter är en viktig aktör i det internationella hbt-arbetet.
– Jag uppmanar regering och parlament att inte gömma sig bakom talet om att vi inte förstår identiteter i utvecklingsländerna, så därför kan vi inte ge stöd, sa hon. RFSL startade som en gräsrotsrörelse och vi måste ge ett aktivt stöd till gräsrotsrörelser världen över.
RFSL är värd för ILGAs kvinnosekretariat och har flera platser i ILGAs olika styrelser.
Vid konferensen la även journalisten Kristina Hultman fram sin rapport ”Tystnad skapar sårbarhet”. En rapport som med queerfeministiska ögon dokumenterar hot och våld mot hbt-kvinnor och intersexuella i utvecklingsländerna. Rapporten kan laddas ner från RFSLs hemsida inom kort.
Under torsdagen och fredagen deltar de tre internationella deltagarna vid MR (mänskliga rättigheter)-dagarna i Malmö.

http://www.ilga.org/

Källa: Läs mer om ILGA och hur du kan engagera dig

Publicerad: 2006-11-22 17:20:21