Radio

Dan Granlund, kanalchef på P3 och en av dem som varit med i beslutet om att inte beställa fler P3 Homo-program berättar att man ger det nya programmet Kvällspasset som kommer att sändas fem dagar i veckan i speciellt uppdrag att också bevaka hbt-frågor.
Granlund menar att det finns problem med att ha speciella program för exempelvis hbt-gruppen.
– Det finns jättemycket i den bevakningen som jag lika mycket kan ha glädje av, säger han. Att ha den typen av ”reservatprogram” tycker jag att man kan se som ett misslyckande, framgången borde vara att istället inrymma frågorna i vanliga program.
Man vill att hbt-temat skall tas upp i en rad program i Sveriges radio.
– Alla har ett ansvar att inom sina bevakningsområden täcka brett men Kvällspasset har hbt-frågorna speciellt tilldelat i sitt uppdrag.
– Det här blir ett sätt att pröva om vi kan få in det här på ett mer vardagligt sätt, säger han vidare.
Dan Granlund menar även att den av de ännu ej presenterade programledarna i Kvällspasset som är öppet homosexuell har en rad fördelar.
– Jag har märkt att den här killen har en möjlighet att nå de lyssnare som är påverkningsbara. Lyssnarna har kunnat ta till sig honom och han hanterar den här typen av frågor utan att det är avskräckande.

P3 Homos programledare Anders Olsson säger till QX.se att han inte tror på att lägga bevakningen av hbt-frågor i allmänna program. Det riskerar att bli till att ”heterovärlden analyserar det som handlar om oss”.
– Jag har själv jobbat på detta sätt och vet hur tråkigt det kan kännas med kvotering, då man tvingas trycka in ämnen och det blir lätt till ett tvång och inte något man verkligen vill göra.

Dan Granlund berättar för QX.se att man trots den nya inriktningen att inte göra specialprogram för hbt-gruppen ”kan tänka sig att i vissa lägen som exempelvis Pride” ta upp idén igen.
– Men med Kvällspasset så får vi nu se om det fyller behovet.

Kvällspasset börjar preliminärt sändas i slutet av januari från Göteborg. Det skall sändas måndag till torsdag 18-21.30 och fredagar 18-21.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4793

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2006-11-22 12:13:38