Pride 2006, Jerusalem

En av de inledande talarna, Knessetledamoten Ran Cohen från vänsterpartiet Meretz, tycker att det är en stor förlust för demokratin i Israel.
– Den här kompromissen är inte tillräcklig på långa vägar, säger han från scenen.
Meretz är det enda parti som officiellt närvarar med Knessetledamöter vid evenemanget och Cohen menar att regeringsmedlemmarna från de mer konservativa partierna genom sitt bristande stöd visat att de är emot en gayparad.

Arrangörerna, Jerusalem Open House, har accepterat polisens kompromiss och även om de är ledsna för att det inte blev någon parad känner de att det viktigaste var att evenemanget blev av överhuvudtaget.
– Det här är bara det första slaget. Kriget startar nu och vi ska jobba hårt för att få paraden till Jerusalems gator nästa år, säger Elena Canetti, styrelseledamot i Open House.
Hon tillägger dock att det är sorgligt att de våldsamma protesterna utförda av personer som verkar ha fastnat på 1500-talet har gett resultat.
– Men vi är nöjda med att lagen hela vägen har gett oss rätt att hålla vår parad, fortsätter hon.

Många av festdeltagarna håller dock inte med om att det räcker med att lagen är på deras sida. De ser den inställda paraden som ett stort nederlag.
– Det är hemskt. Genom att vi accepterat att vi bara får hålla vår demonstration här har vi förlorat rätten till yttrandefrihet, rätten att göra vad vi vill med våra liv i ett demokratiskt land, säger Orna Shani, en av de kvinnliga deltagarna.
Samtidigt kan hon förstå att arrangörerna inte vill skjuta på paraden tills säkerhetsläget i Israel har lugnat ner sig.
– Vi har redan skjutit på den tre gånger så antagligen fanns det inga andra valmöjligheter än att göra så här. Men jag tycker vi ska göra det igen, med en riktig parad i sommar. För Jerusalem tillhör oss alla, inte bara de religiösa.

Daniel Hoffman från organisationen Bisexuella i Israel är av liknande åsikter.
– Min förening publicerade ett meddelande att vi tycker det är fel beslut. Det är inte bra. Men i samma meddelande gratulerar vi Open House för att de kan tolerera så mycket hat. De ser allt våld som förekommit och de tar ett svårt beslut som inte alla gillar. Vi respekterar det, säger han.
En anledning till att Daniel är emot beslutet är att han inte tror att det var säkerhetsläget som satte stopp för paraden.
– De säger att för många poliser behövdes för att bekämpa annan terrorism. Men samtidigt tillät de igår fanatikerna ha en marsch med kor och hästar, som var en jämförelse med vår prideparad idag. Hur kan polisen säkra deras marsch, men inte vår?

Tittar man sig omkring i festområdet ser man att den inställda marschen inte är den enda kompromiss som gjorts. Om paraden skulle ha ägt rum hade arrangörerna redan bedyrat att det skulle bli en mycket lugnare tillställning än vad man ser när många andra storstäder ordnar pridefestivaler. Bland annat skulle antalet lättklädda personer, transor och andra mer iögonfallande uttryck hållas till ett minimum. Bland de tusentals personer som är här idag är till exempel antalet dragqueens lätta att räkna. Ett vanligare attribut är den regnbågsfärgade flaggan. Shelley Furman viftar vilt med sin till musiken. Hon har kommit ändå från Haifa, en stad i norra Israel, för visa sitt stöd för Jerusalems pridefirande.

– Det är väldigt sorgligt att fanatikerna har hållit så många protester i Jerusalem. Hoten var skakande. Vi hade ingen aning om att hatet var så stort.
Enligt henne har protesterna varit mycket mer våldsamma i år än åren innan. Men trots att det är ultraortodoxa personer som varit mest hatiska i sina demonstrationer känner hon sig mest sviken av de icke-religiösa i Israel.
– Jag känner mig övergiven av dem. De gav oss inte det stöd vi behövde, säger hon.
En del har också varit kritiska mot polisens agerande, bland annat för att de flera gånger tidigare försökt ställa in paraden. Shelley tycker dock att de har ställt upp så mycket de har kunnat.
– Polisen fick ta hand om stenkastning och bränder i de religiösa områdena den senaste tiden. De har haft ett tufft jobb.

Tufft kanske polisen har haft det de senaste veckorna, men beslutet att paraden skulle ställas in har i alla fall gett många av dem en behaglig arbetsdag på fredagen. Totalt 3000 poliser var satta att skydda prideevenemanget, många av dem är utplacerade efter det som skulle varit paradvägen ifall någon skulle trotsa förbudet. Men efter en mindre incident på förmiddagen då ett 50-tal personer försökte starta en spontan parad och fick föras bort i bussar har inte mycket hänt runt om i Jerusalem. Poliserna som har varit satta att vakta stadens parker har i många fall lagt sig ner och tagit en tupplur. På var och varannan gräsmatta ligger de och vilar, eller sitter och äter picknick. I Sakerparken är det nästan lika mycket feststämning som inne på prideområdet. Poliserna ställer gärna upp på bild och håller om varandra framför kameran. Är det några som obemärkt hade kunnat visa pride ute på Jerusalems gator idag så är det stadens gaypoliser, men det dröjer nog ytterligare några år innan vi får se dem marschera i en parad här.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4772

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2006-11-11 15:44:27