Homokmap

Det beskedet fick representanter för landets gayorganisationer, när de uppvaktade ”de tre vise männen” Jochen Frowein, Martti Ahtisaari och Marcelino Oreja några dagar innan offentliggörandet av deras rapport. Den ledde som bekant till att EU-sanktionerna mot Österrike hävdes.
Kurt Krickler från HOSI Wien var med och träffade tre. Med sig hade han en dossier med tre saker, som han ville att de skulle ta ställning till:
1) Den diskriminerande lagen om åldersgränsen, som är högre för homosexuella än för heterosexuella relationer.
2) Skadeståndsfrågan för homosexuella och lesbiska nazistoffer.
3) Den inte bara främlingsfientliga utan även homofoba hetsen från Jörg Heiders Frihetsparti.

– De lyssnade duktigt på oss, ställde få frågor men gav inga besked om de skulle ta sig an våra ärenden. Man märkte att de försökte att begränsa sina mandat så mycket som möjligt till att enbart omfatta kränkningar av mänskliga rättigheter bara i samband med asylsökande, invandrare och etniska minoriteter. De sade att problemen med handikappade, äldre människor och även lesbiska och homosexuella inte hörde hemma i detta sammanhang, berättar Kurt Kinkler.

Vad gäller lagen om den diskriminerande åldersgränsen hade Jochen Frowein sagt: ”Vad har det med utlänningar att göra” .
– Det är obegripligt att ”de tre vise männen” tolkat sitt mandat så krampaktigt inskränkt. Tydligen ville de inte hitta några kränkningar av europeiskt värde.
Krickler berättar att man haft stöd från Sverige. För den svenska regeringen omfattade ”de tre vise männens” mandat alla kränkningar av mänskliga rättigheter, också sådana som begåtts mot homosexuella, enligt en skriftväxling med statsminister Göran Perssons kansli och utrikesminister Anna Lindh.

– Men detta sista hopp kom på skam. När de tre vise männen lade fram sin rapport hävdes sanktionerna snabbt, säger Krickler.

http://www.queer.de

Källa: Queer

Publicerad: 2000-10-05 18:49:50