Budget

Hbt-frågor omnämns i den nya regeringens budget på flera ställen. Regeringen konstaterar bland annat att det pågår en rad projekt kring diskriminering. Inom försvarsområdet konstaterar man att Försvarsmakten bedrivit arbete mot diskriminering av hbt-personer. Målet för regeringen är att ”ingen, vare sig anställd eller totalförsvarspliktig, mot sin vilja skall behöva dölja sin sexuella läggning för chefer och kollegor.” Och man menar att ”alla anställda, inklusive de totalförsvarspliktiga skall känna sig respekterade och välkomna på lika villkor.” Vad gäller utfästelser så säger man sig vilja ”förstärka” arbetet mot diskriminering. Och i samband med internationella operation lägger man det på Försvarsmakten att ta ansvar för att svenska hbt-personer inte utsätts för diskriminering av andra länders försvarsmakter.

I regeringsförklaringen togs hbt-frågor upp när det gällde det internationella engagemanget. I budgeten återspeglas detta på bistånds-avsnittet där det skrivs att ”I stora delar av världen utsätts homo- och bisexuella samt transpersoner (hbt-personer) för brutalt förtryck. Det är angeläget att stärka FN:s arbete i detta sammanhang.” På migrationsmrådet, där den öppet bisexuelle Tobias Billström har statsrådsansvaret konstateras att könstillhörighet och sexuell läggning innefattas i flyktingbegreppet.

Även hatbrott har varit den fråga där alliansen velat profilera sig i hbt-frågor. Detta omnämns även i budgeten där det i området rättsväsendet konstateras att bland annat hbt-personer lever med högre risk för att bli utsatta för brott. Förutom en generell ökad satsning på just rättsväsendet vill man i budgeten avsätta 1,4 miljoner till brottsoffersjour för hbt-personer.

Regeringen vill under 2007 påbörja arbetet med att slå samman de fyra diskrimineringsombudsmännen till en och samma. I budget ges dock fortsatt separata budgetar till DO, JämO, HO och HomO. I den nya budgeten ligger HomO kvar på samma nivå som tidigare år, men den extra miljon som tilldelades HomO detta år får man inte behålla. I praktiken innebär det då en minskning av resurserna från drygt 9 miljoner 2006 till drygt 8 miljoner 2007.

Den första december i år skall Skolverket presentera en analys om hur grund- och gymnasieskolans läroböcker står i samklang med läroplanens värdegrunder. Detta konstateras i nya regeringens budget liksom att det sedan 1 mars i år arbetar en barn- och elevombudsman som tillsammans med de fyra diskrimineringsombudsmännen skall se över hur likabehandling tillämpas i skolan. Vad gäller friskolorna konstateras i budgeten att dessa får kommunala bidrag så länge ingen individ diskrimineras eller kränks på grund av bland annat sexuell läggning.

En faktisk minskning sker vad gäller hivanslaget. Efter att Socialstyrelsen tagit över ansvaret för hivarbetet från Folkhälsoinstitutet får det nya Rådet för samordning av insatser mot hiv/aids en extra tilldelning på 1,8 miljoner kronor. Denna summa tas från det allmänna hivanslaget som fördelas till såväl ideella organisationer som kommuner och landsting. Under 2007 uppgår den summan till nära 152 miljoner kronor. RFSL fick 2005 garanterat 6 miljoner kronor i statligt organisationsstöd tre år framåt. Det har utbetalats under två år, men i den nya budgeten är detta stöd för 2007 inte specificerat.

I en kommentar till budgeten ser RFSLs ordförande Sören Andersson med oro på att det inte är tydligt med detta stöd. Han ger dock såväl ros som ris till budgeten.
– Det är bra att man på det internationella området konstaterar att det finns problem, säger Andersson till QX.se. Men jag undrar hur man skall kunna agera om det inte tydligt avsätts medel.
Sören Andersson ger en eloge till förre statsrådet Jens Orback för att han aktivt inkluderade hbt-frågor i regeringens arbete för mänskliga rättigheter och även tilldelade detta arbete resurser.
– Orback gjorde inte så mycket väsen av sig, säger Andersson. Däremot genomfördes en del reella förändringar och det blev substantiella förändringar under hans tid.
Sören Andersson nämner att man kunnat använda kring 1 miljon kronor för MR-arbete, bland annat för att finansiera närvaron av hbt-aktivister från hela världen. Vid det senaste mötet med FNs MR-råd i Genéve kunde den iranske aktivisten Arsham Parsi närvara med hjälp av dessa pengar.
Jens Orback hade HBT-ansvaret och i den nya regeringen är det Nyamko Sabuni som handhar diskrimineringsfrågorna, inkluderat hbt-området.
– Jag hoppas att hon har möjlighet att lyfta de här frågorna på sitt sätt och kommer att kunna genomföra förändringar.
Andersson oroar sig över att anslaget till HomO minskat jämfört med 2006 och säger att ”det inte börjar bra”.
Även de faktiska neddragningarna på hivanslaget oroar honom.
– Detta samtidigt som vet vi att antalet sexuella möten har ökat och idag ligger på samma nivå som innan aids-epidemin. Man vet också att folk i ökad utsträckning har mer osäker sex. Och genom att fler idag bär på hiv så är möjligheten att träffa på viruset är större nu än vad det tidigare varit, säger Sören Andersson i en kommentar.
Att brottsofferjouren för hbt-personer får 1,4 miljoner i anslag välkomnar Sören Andersson som säger att man nu kan komma igång med arbetet. Han menar att detta sätt att tydligt tilldela pengar även bör finnas på andra hbt-områden.
– Man kan inte genomföra förändringar och tro att de är gratis, säger han. Men det är bra att man säger att man skall vara en ledstjärna på MR-området och att det även omfattar hbt.

Centerpartistiske riksdagsmannen Fredrick Federley kommenterar till QX.se det minskade hivanslaget med att det ”ser ut som en mindre justering” som han inte helt kan förstå men menar att det kommer klarna i samband med det fortsatta budgetarbetet.
Om RFSLs organisationsstöd säger han att det är en tjänstemannafråga var man hittar utrymmet för detta stöd.

http://www.regeringen.se/sb/d/6188/a/69626

Källa: Läs hela budgeten

Publicerad: 2006-10-18 14:06:32