TV

Tisdag kväll klockan 21 sänder TV3 i programmet 45 minuter ett reportage där frilansjournalisten Facundo Unia möter en av USAs mest uttalade homohatare: Pastor Fred Phelps och hans lilla församling i staden Topeka bestående av nära släktingar .
Unia träffar även mamman till Matthew Shepard, den unga man som misshandlades till döds på grund av sin sexualitet och vars öde givit upphov till International Day Against Homphobia.
Facundo Unia blev själv svårt misshandlad av anhängare till nationaldemokraterna vid Prideparaden i Stockholm 2003. Han är även känd för QX.se-läsare för hans serie av artiklar om mord på homosexuella i Sverige.
– Men Facundo, hur var det att träffa de här tomtarna?
– Det var spännande samtidigt som det var väldigt jobbigt.
– Varför var det jobbigt?
– Eftersom de hela tiden pratade om att homosexuella skulle hamna i helvetet och att de åker till begravningar över homosexuella som blivit mördade och står med skyltar med texten ”Aids Cures Fags”. Eftersom jag känner folk med hiv så blir det jobbigt. Och att de utnyttjar småbarn i sina kampanjer.
– Var det jobbigt att inte käfta emot.
– Jo, men jag var ju där som journalist och kunde inte göra det.
– Var tror du hatet de bär på kommer ifrån?
– De är kalvinister och har en teori om att gud bara älskar sina egna och hatar andra. De påstår att Bush är pro gay. Det blir lite konstigt.
– Men just fixeringen vid homo?
– Det kommer fram i programmet ganska väl!
Förutom släkten Phelps så träffar han även Judy Shepard som efter den brutala mordet på sin son aktivt arbetar mot homohat.
– Hon är jättebra. Även om hon har blivit så drabbad så kämpar hon för gaymänniskors rättigheter.
– Ingen förälder till mördade bögar i Sverige har agerat som hon.
– Just det är så bra med Judy Shepard är att när hennes som blev mördad betsämde hon sig på en gång för att hon var tvunget att göra något. Hon driver en stiftelse som ger stöd till barn som kastats ut hemifrån för att de är homosexuella. Hade vi en sådan person i Sverige med en förälder gick ut så starkt skulle det bli en helt annan diskussion här.
– Är du nöjd med programmet?
– Det bästa med programmet är just Judy och hennes kamp. Och att jag i Topeka träffade coola bögar som lever med Phelps hat varje dag.
– Hur klarar de det?
– Genom att de egentligen tycker synd om Phelps-familjen. De sa att människor som hatar så mycket som Phelps gör att andra tvingas titta på sig själva och ta ställning. Det gör att väldigt få i Topeka är anti-gay.
– Phelps anklagar närmast maniskt bögar för att äta bajs. Och i Lettland liksom i Jerusalem kastar hans meningsfränder mänskligt bajs på Pride-paraderna. Varför tror du att de som hatar oss är så totalt bajsfixerade?
– För att de har en anal störning.

Programmet sänds klockan 21.00 på TV3.

(Oss veterligen är inte Pastor Fred Phelps släkt med årets nobel-pristagare i ekonomi Edmund S Phelps)

http://www.tv3.se

Källa: TV3

Publicerad: 2006-10-10 11:37:30