Anmälan mot tjejfest

Hur har RFSL Stockholm tänkt kring den anmälan som riktats mot Connection/Mouseclub?
Först o främst att det är en form av diskriminering, det finns ingen tvekan kring det. Det är tydligt att man går till botten med allt i samhället som rör diskriminering, och det stödjer vi, säger Jerry Adbo och fortsätter:

Det som är problematiskt är att samhället sett ut och ser ut som det gör, och det är därför som RFSL har valt att starta klubbar runt om i Sverige som riktar sig till en viss målgrupp. Syftet med klubbarna har varit att skapa identitetsstärkande mötesplatser. Det finns många hbt-personer som inte vågar gå ut på en klubb i blandad miljö.

Hur blir det med dessa mötesplatser i framtiden?
I praktiken blir det omöjligt att skapa frizoner för utvalda grupper. Men vi måste anpassa oss efter det. Vi kan inte arbeta mot diskriminering och sedan medverka till det. Vi kan fortsätta att anordna temafester, men om en heterosexuell exempelvis följer med en homosexuell kamrat till en gayfest så måste den personen få komma in.
Medlemsklubb är ett alternativ men det skapar också många problem att besökarna måste vara medlemmar. Speciellt med tanke på Pride då många av besökarna är tillresta till Stockholm.

Vilka brukar släppas in på den stora tjejfesten på Pride?
Den festen handlar om könsidentitet. Kvinnor och biologiskt tillskrivna män som identifierar sig som kvinnor har släppts in.

Vad kommer att hända med tjejfesten i framtiden?
Vi har för avsikt att fortsätta genomföra en fest med tjejtema under Pride, men det är oklart hur vi kommer att göra.

Om det blir en tjejfest, kommer män som identifierar sig som män att få komma in då?
Vi måste se över det, i nuläget är inget bestämt. Vi vet inte om vi överhuvudtaget kommer kunna genomföra tjejfesten.

Vad finns det för argument för att ha en tjejfest?
Det är identitetsstärkande och det finns knappt någon klubbverksamhet som riktar sig till homo- och bisexuella kvinnor. Det finns ännu färre för transpersoner. Där behöver vi göra någonting.

Hur ska man skapa fler arenor för homo- och bisexuella kvinnor och transpersoner?
Vi måste ifrågasätta de arenor där kvinnor inte känner sig hemma. Patricia och Lino är två exempel på ställen som av tradition har fastnat i en stereotyp. Schlagerbögen har blivit mall vilket gör att andra grupper stängs ute. Även homosexuella män som inte identifierar sig med den bilden stängs ute.

Hur ska det gå att luckra upp strukturerna ute i nöjeslivet?
Klubbarna måste sluta rikta in sig på en homogen grupp bögar. Man skulle kunna satsa på en mer allmän typ av musik, man kan ha fler dansgolv med olika teman.
Det finns en myt som säger att flator är aggresiva, militanta och fattiga. Den bilden ifrågasätter jag starkt. Visst sjutton går det att bedriva verksamhet för den målgruppen! Våra tjejfester på Pride har alltid gått runt. Ibland har de gått med vinst.

Hur ser du på framtiden?
På sikt skulle vi inte behöva dessa klubbar överhuvudtaget. Men det är visionärt och utopiskt och ligger långt fram i tiden. Ute i landet spelar de här klubberna en ännu större roll än i Stockholm. I mindre städer finns det knappt något utbud alls och där är dessa klubbar jätteviktiga.

Om man inte får arrangera fester för enbart tjejer, hur ska det då gå för de nyutkomna bi- och homosexuella kvinnorna som inte vågar flörta och hångla med kvinnor om det finns män i lokalen?
Det är viktigt att personer i en komma-ut-process eller i ett identitetssökande skede får stöd och möjlighet att vistas i en trygg miljö, på det sättet kan man känna sig trygg i sig själv och övervinna rädsla. Därför kan nog en separatistik klubbverksamhet vara bra, men hur blir det utanför klubbmiljön? Kanske är fester med ett tjejtema bättre?

Så ni kommer inte att lösa det här med att ha medlemsfester för tjejer?
I så fall blir det en intern klubb, ett slutet sällskap. Det är ett sätt att komma runt diskrimineringsproblematiken och kanske det bästa alternativet, eftersom det är så viktigt med identiteten.

Så tjejfesten på Pride kan komma att bli en medlemsfest?
Det kan hända att det blir så, men jag vet inget än. En medlemsfest känns dubbel, man ska inte tvinga nån att vara medlem i en klubb för att ta del av en kulturell verksamhet.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4700

Källa: Tidigare artikel

Publicerad: 2006-10-06 10:00:00