Blodgivning

Idag uppger Dagens Nyheter att Socialstyrelsen efter att ha föreslagit att det tidigare generella förbudet mot homosexuella som blodgivare skall avskaffas, ändrat sig efter remisskritik.
Enligt Dagens Nyheter ville Socialstyrelsen att homosexuella män liksom sprutnarkomaner behandlas som andra riskgrupper för hiv. En karenstid på sex månader menade de skall införas.
Sveriges kommuner och landsting (SKL) vill dock ha kvar dagens generella förbud för just homosexuella män. Orsaken är att man tror att försäljningen av blodplasma kan skadas om förbudet tas bort. Socialstyrelsens Johan Carlson säger till DN att man för att lösa diskrimineringsproblemet istället nu funderar på att utöka antalet grupper som skall omfattas av ett generellt förbud.

När aids-epidemin tog fart i början av 80-talet var RFSL aktiva förespråkare för att införa ett generellt förbud för män som har sex med män att lämna blod. Redan i början av 1983 gick man ut med rekommendationer till alla homosexuella män att sluta lämna blod. Hösten 1983 skrev Socialstyrelsens referensgrupp att ”sexuellt aktiva homosexuella med många partners” liksom invandrare från viss afrikanska länder och Haiti, narkomaner och sexuella partners till personer i de grupperna skulle avstå från att lämna blod.
Läkaren Anders Karlsson vid Venhälsan sa i Magasin Gay i februari 1984 att rekommendationerna inte var speciellt bra – istället efterlyste han ”enkla test” på blodgivare. 2001 formulerdaes förbudet i Socilastyrelsens författing som att ”En man som har haft sexuellt umgänge, analt eller oralt, med en annan man får inte accepteras som blodgivare.”
I samband med att Socialstyrelsen nu gått ut med att ta bort det generella förbudet för just homosexuella män och sprutnarkomaner, ger RFSLs ordförande Sören Andersson detta förslag sitt stöd och kritiserar SKL för deras negativa reaktion.
– SKL:s reservationer förvånar oss, säger han i ett pressmeddelande. Det är inte sexuell läggning som ska styra utan individens beteende som ska styra detta. Varför ska en man som lever singel utan aktivt sexliv inte få ge blod?
Även RFHP (Riksförbundet för HIV-positiva) reagerar mot SKLs uppfattning. Ordföranden Cege Hedén. Han uttrycker förvåning över att kontrollmetoderna för donerat blod i Sverige fortfarande är så bristfälliga att den diskriminerande regeln behövs.
Han är även kritisk mot att fler grupper så som bland annat prostituerade och deras kunder efter SKLs kritik nu riskerar att inkluderas i det generella förbudet.
– Det är högst anmärkningsvärt är att socialstyrelsen vill förmildra diskrimineringen mot homosexuella genom att diskriminera fler grupper, säger Hedén i ett pressmeddelande. Vi frågar oss om man kan förlita sig på att personer är ärliga till exempel om att de har gått till prostituerade?
Likt vid debatten i början av 80-talet efterlyser Cege Hedén säkra screeningmetoder,
– Sedan räcker smittskyddslagens förbud om att lämna blod om man bär på blodsmitta alldeles utmärkt utan ytterligare förbud. Därför bör även hbt-personer få lämna blod, säger han.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=577904&previousRenderType=6

Källa: Dagens nYheter om blodgivning

Publicerad: 2006-10-05 16:57:50