Anmälan mot tjejfest
Den 2 augusti 2006 klockan 23:30 nekas en man inträde till Riddarhuskällaren/Club Lino. Den aktuella kvällen har Club Connection och deras Mouseclub abonnerat lokalen och anordnat Miss Gay Sweden 2006.
Enligt Connections klubbmästare Marie Mirre Ejebratt hänvisades eventuella manliga besökare vidare från Riddarhuskällaren till Club Connection som ligger cirka 500 meter från Lino. Detta på grund av att Miss Gay-arrangemanget var en så kallad tjejfest. Totalt anordnades fjorton fester under årets Pridefestival, fyra av dessa riktade sig specifikt till tjejer och tre av dessa var tjejfester med endast kvinnor som målgrupp.
Anmälaren jämför med Roxy
Mannen som nekades tillträde till Miss Gay-festen ringde till polisen som skickade ut tre polismän till Riddarhuskällaren. Poliserna tog upp en anmälan och medan de var på plats observerade de att ytterligare sju män nekades inträde.
Dagen efter anmäler mannen Club Connection/Mouseclub till JämO, Jämställdhetsombudsmannen, för brott mot diskrimineringslagen (lag 2003:307 om förbud mot diskriminering).
I sin anmälan till JämO hävdar mannen att han mötts av olika besked i dörren. Han skriver att han först nekats inträde med motiveringen Tyvärr vi har tjejkväll och släpper bara in tjejer. Efter att han ringt till polisen ska vaktchefen ha sagt att Det är en privat fest så polisen kommer ändå inte att göra något. När polisen anlänt ska vakterna, enligt anmälaren, ha sagt att han nekats tillträde eftersom att det står på biljetterna att enbart kvinnor får komma in.
Miss Gay-festen var utannonserad som årets tjejfest och det var ingen privat fest eller medlemsklubb. Anmälaren anser att det kan vara en tjejfest trots att män välkomnas. Han jämför med restaurang Roxy som han anser är ett fullgott exempel på en fungerande verksamhet som riktar sig till bi- och homosexuella kvinnor.
Vidare menar anmälaren att det är anmärkningsvärt att någon nekas inträde till en fest som arrangeras i samband med Pride, eftersom festivalens syfte är att måna om likaberättigande oavsett kön och sexuell läggning.
Anmälaren skriver också att han även gjort en anmälan till HomO eftersom att merparten av de män som nekades tillträde till Miss Gay-festen var homosexuella.
Arrangören lyfter fram vikten av evenemang för kvinnor
I Club Connections yttrande till JämO skriver Marie Mirre Ejebratt att fester och klubbevenemang med kvinnor som enda målgrupp arrangeras under hela året, och att skälet till att tjejfestarrangörer begränsar tillgängligheten till sina arrangemang beror på den rådande ofördelaktiga och diskriminerande situationen gällande utbud av sociala evenemang för homo- och bisexuella kvinnnor.
Mirre skriver i yttrandet till JämO:
Barer och klubbar som i huvudsak besöks av hbt-personer och vars publik är könsmässigt blandad har vanligtvis en stor majoritet manliga besökare. Undantag finns, men i stort sett är det enbart på de fester och klubbar som särskilt vänder sig till en kvinnlig publik som mer än en liten minoritet av besökarna utgörs av kvinnor. Detta är ett bekant fenomen inom hbt-världen och det hanteras bl.a. genom arrangerandet av särskilda fester och klubbar enbart för kvinnor.
Mirre har närmare 20 års erfarenhet från klubb- och restaurangbranschen och hon har ett omfattande yrkesmässigt och personligt engagemang i hbt-världen. Hon menar att många homo- och bisexuella kvinnor behöver och efterfrågar egna sociala mötesplatser:
Vårt samhälle erbjuder inte särskilt många tillfällen och platser där detta kan förverkligas, och jag tror att vi snarast behöver fler inte färre politiska arenor, kulturella fora och sociala mötesplatser för homo- och bisexuella kvinnor.
Enligt lagen måste det vara en medlemsklubb
Enligt diskrimineringslagen är diskriminering som har samband med kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder är förbjuden vid yrkesmässigt tillhandahållande av varor, tjänster eller bostäder.
Det innebär att det är förbjudet att utestänga män eller kvinnor från fester som riktar sig till allmänheten. För att kunna anordna en tjej- eller killfest krävs det att arrangören är en medlemsklubb, där enbart personer som tillhör ett visst kön får bli medlemmar.
Idag finns tre sådan medlemsklubbar i Stockholm; SLM, LASH och Club Sappho.
Publicerad: 2006-10-02 19:03:39
Uppdaterad 2023-04-02