I april förra året åkte QX på turné ute i landet och intervjuade homsoar som valt att inte flytta till Stockholm utan som bor kvar i sin hemort. En av dem var Cissi Ramsby som QX träffade hemma i Cissis hemort Järvsö.

Cissi Ramsby är 18 år och bor i Järvsö i Hälsingland. Orten är mest känd för att folkhemsikonen och artisten Lill-Babs är bosatt här. Cissi är en av Järvsös runt 4000 innevånare och har bott i Järvsö hela sitt liv. Hon känner ingen längtan efter storstan eftersom hennes tre syskon bor i Stockholm och hon har dessutom skaffat sig många vänner där. Resorna till huvudstan blir därför många:
– Jag har egentligen QX och Qruisern att tacka för mycket. Jag är nästan beroende och chattar ofta med massor av människor. Sen stämmer man träff när man är i Stockholm, oavsett om det är en dejt eller bara en kompisträff. Jag brukar skriva att jag tycker att en tjej är snygg och så får man se vad hon svarar. Om hon inte gillar mig behöver hon inte svara, det är rätt enkelt, säger Cissi och tar en tugga av brödet hon rostat till vår frukostdejt i vintervackra Lill-Babs-land.
– Järvsö är det bästa stället man kan komma ut på och jag har inte en enda negativ upplevelse. Eller jo, en gång kallade en kille mig för jävla lebba i skolan och då kallades han in till lärarna. Det finns en stor acceptans här och man får vara den man är och det månar skolan väldigt mycket om. Jag älskar verkligen järvsöbornas öppenhet och fördomsfrihet.
– Det är liksom ingen grej att jag är flata, jag är främst Cissi för folk här. De enda som frågar om gaygrejen är mammas väninnor. De vill veta hur är det att vara lesbisk i Järvsö och om jag känner mig ensam eftersom jag är den enda öppna flatan i byn. Det gör jag inte, jag har massor av kompisar här och på andra ställen. Jag är också bra vän med en bög som bor i Ljusdal och vi brukar hitta på grejer tillsammans. Vi har åkt på RFSL-träffar i Gävle, som är närmsta RFSL-förgrening. Men det är inte så kul där, de flesta är medelålders män eller så är det bara samma människor där, som man alltid träffar.

Cissi går ibland ut i Ljusdal, som ligger en kvart från Järvsö. Där det finns två större uteställen:
– I Ljusdal är det ganska kul, men det är ofta samma människor ute. Och så kommer det fram en massa heterobrudar som vill hångla med en för de vill veta hur det är att kyssa en tjej. Då kysser jag dom, så får de se, säger Cissi och skrattar.
Hon trivs jättebra i Järvsö och gillar lugnet och naturnärheten. Att hon besöker Stockholm hyfsat ofta gör att hon får hon det bästa av två världar menar hon. Vi skrattar åt att bussarna går en gång i timmen här och att man tar det, men i Stockholm kan man bli irriterad när man kommer ner på perrongen och det är fyra minuter till nästa tunnelbana.
Cissi var en av de över hundra qruisermedlemmar som svarade när vi efterlyste homos och bin ute i landet. Viljan att berätta om livet i Järvsö stack ut i brevhögen och jag gillade dessutom den lilla knorren att hon har två lesbiska mostrar.
– Ja, en bor i Växjö och en i Stockholm och de är båda gifta med kvinnor som jag också kallar mostrar. Jag pratade med dom innan mamma och pappa fick veta något om min läggning och dom gav mig råd. Min komma ut-grej var lite smårolig. Jag hade ljugit för pappa om att jag var på en fest jag inte var på. När han fick reda på att jag gått på den här festen skrek han på mig och jag skrek tillbaka att jag hade hemligheter som jag inte hade berättat för honom och mamma. ”Är du bisexuell?” frågade pappa. Och när jag sa ”ja”, sa han att det hade de förstått sedan länge. Då blev jag ännu argare eftersom jag ville att det skulle komma en riktig reaktion. Man går och laddar inför komma ut-grejen och sen blir det bara jaha. Men det är klart att jag är glad att de tog det bra.
Vill du flytta från Järvsö?
– Ja. Men inte nu. Jag trivs så bra och har ett och ett halvt år på kvar på gymnasieutbildningen. Mina Stockholmskompisar tjatar och vill att jag ska komma nu, men jag är inte redo ännu. Jag åker ändå rätt ofta ner till Stockholm och går ut på till exempel Lilith och Connection, träffar folk och tar en öl med kompisar.
– Det är klart att man saknar mycket som finns i Stockholm, men man tröttnar på det snabba livet där nere också. När jag bodde i Stockholm i somras blev jag lite mätt på allt. Fast det är klart, man är mer anonym där än här bland 4000 ortsbor som vet allt om alla innan man ens gjort något…
Men kan du se dig återvända till Järvsö som äldre?
– Ja, absolut! Jag kommer att flytta tillbaka och jag kan inte förstå hur man kan uppfostra barn i innerstan. Om jag skaffar barn vill jag att de ska växa upp här. Men visst, det är inte heller ristat i sten. Det beror helt på vem jag träffar och vad vi bestämmer då.
Vad säger du om att stadsbor inte kan förstå hur man kan vilja bo så här ”långt ifrån allting”?
– Men jag har ju inte valt att bo här, det är mina föräldrar. Fast jag tycker synd om dom, det är deras problem som inte får uppleva det här och då kan de sitta och vara trångsynta. Jag är jätteglad att jag bor här och känner mig jättepoppis. Jag har kompisar i allt från pimpinätta fjortonåringar till tuffa punkrockare. Men visst är det trist när folk har fördomar om oss som inte bor i storstäderna. Att tro att vi går i flanellskjortor och vallar renar är ju inte sant. Jag är precis som vem som helst. Lyssnar på samma musik, surfar på samma hemsidor, och ser samma filmer på bio och video.
Cissi längtar redan nu till Stockholm Pride och menar att det är den bästa festivalen i Sverige:
– När jag och en straight kompis gick dit 2003 frågade vi oss varför vi inte besökt Pride tidigare. Det är en sån enorm kärlek och världens bästa festival. Den är oändligt mycket bättre än Hultsfred och Roskilde.
På kylskåpet hemma hos familjen Ramsby hänger två tidningsartiklar som berättar om Cissis band som hon har med några killar som bor i Ljusdal. De har spelat ihop ett par månader och har redan nu spelningar:
– Jag är nog redan lite lokalkändis, skrattar hon.
Mammas kusin Nina Ramsby kommer snart få konkurrens om titeln Sveriges mest kända Ramsby.

Publicerad: 2006-09-20 09:35:36