Debatt

I folkhälsoarbetet utgår man i regel från vad som bestämmer människors hälsa. Det handlar i grund om hur samhället är uppbyggt. Viktiga faktorer är jämställdhet och jämlikhet. Att alla människors ges utrymme att delta och få del av den gemensamma välfärden. Vi ser i alla undersökningar att hälsa och ohälsa är starkt kopplat till brister i jämlikhet och jämställdhet och i utanförskap. Därför är Folkhälsoinstitutets studie om hbt-personers hälsa som visar ökad ohälsa i relation till majoritetsbefolkningen inte förvånande. Trots att vi kommit en bra bit på väg så finns det fortfarande fördomar som tvingar många homo-, bi- och transpersoner in i ett utanförskap.

Folkhälsoinstitutets rapport visar också ett tydligt könsmönster – kvinnor har mer ohälsa än män. Det betyder att hbt-kvinnors situation behöver uppmärksammas mer än vad som görs idag.
Jag har mot bakgrund av folkhälsoinstitutets rapport ställt en fråga till folkhälsominister Morgan Johansson om han avser att vidta några åtgärder med anledning av rapporten. Det gör jag då det finns en risk att vi återigen får en gedigen rapport om hälsoläget men utan förslag på åtgärder. För att rapporten inte ska bli en hyllvärmare har vi ett stort ansvar.

Vi vill se ett samhälle där ingen ställs utanför eller diskrimineras. Med alliansens familjeuppgörelse ser vi en vurm för 50-talets heterosexuella kärnfamiljsnorm. Det är ett reellt hot mot homo-, bi- och transpersoners rättigheter och självklara rättigheter som medborgare. Jag menar att vi nu i allt snabbare takt riskerar med alliansens politik, att få ett samhälle med ett skarpare ”vi och dom”. Och ”dom” är kvinnor och män som vill bryta mot den vita patriarkala heteronormativiteten. Med alliansens familjepolitik ser jag en risk för ökad diskriminering och minskade rättigheter som också ökar ohälsan hos människor som ställs utanför.

Vi vill stärka hbt-kompetensen inom vård och omsorg. Det handlar om kunskap om hbt-personers behov och livsvillkor, och det handlar ytterst om att vård och omsorg inte ska utgå ifrån att alla är heterosexuella. I mötet med vården ska inte homo-, bi- eller transperson behöva berätta och förklara att de inte är heterosexuella. Särskilt inom den psykiatriska hälso- och sjukvården behöver hbt-kompetensen stärkas. Vi föreslår därför att det ska vara möjligt att t ex kvalitetsmärka psykoterapeuter och psykologer utifrån ett hbt-perspektiv.

Vi har kommit långt när det gäller hbt-personers rättigheter men inte tillräckligt. Det vittnar bl a ohälsan bland hbt-personer om.

Elina Linna
Riksdagsledamot, vänsterpartiet

Publicerad: 2006-09-07 18:20:51