Hiv

I ett pressmeddelande från igår rapporteras om den svenska vaccinstudie som pågår på Karolinska institutet, Karolinska universitetssjukhuset och Smittskyddsinstitutet att hela 90 procent av de 38 hiv-negativa personer som fått vaccinet också utvecklat ett immunförsvar mot viruset.
Vaccinet är utvecklats av forskare vid SMI och är ett genetiskt vaccin, bestående av delar av hivvirusets arvsmassa. Försökspersonerna har fått vaccinet tre gånger och vid ett fjärde tillfälle har de fått ett vaccin från National Institute of Health i USA. Det vaccinet har utformats så att hivvirusets arvsmassa byggts in i ett annat virus (kallat vaccinia-baserad vaccin.
– Vårt vaccin är konstruerat så, att det ska kunna skydda mot flera av de cirkulerande hivtyperna i Afrika och i västvärlden. Mer än 90 procent av försökspersonerna har utvecklat ett immunsvar mot hiv och vaccinerna har tolererats väl, säger professor Britta Wahren vid SMI/KI.
Studien har presenterats vid en hivvaccinkonferens i Amsterdam som pågår till och med fredag.
Efter den svenska Fas 1-studien som gett goda resultat, kommer en Fas 2 studie ske i Tanzania med start i höst.
Enligt bedömningar i media kommer det att ta upp till tio år innan det svenska vaccinet kan var klart för användning, förutsatt att de klarar de olika studiefaserna.

http://www.smittskyddsinstitutet.se/SMItemplates/Article____6254.aspx

Källa: Läs mer hos SMI

Publicerad: 2006-08-31 14:42:39