Efter att tillståndenheterna i Göteborg nekat Fetish Peoples Party (FPP) tillstånd, på grund av en enligt ”allmänhetens acceptans” opassande klädsel och beteende som de därmed uppfattade som ordningsstörande.
Efter prövning i länsrätt och sedan i kammarrätt där tillståndsenheten i Göteborg gavs rätt började även Tillståndsenheten i Stockholm se mer restriktivt på fetischklubbar.
I våras, efter att Dekadance nekats tillstånd och krogägare som huserat Dekadances enligt uppgift skall ha varnats av Tillståndsenheten och efter att även gayklubben Patricia fått tillsägelse, genomfördes en demonstration mot enheten.
Såväl Dekadance, lesbiska läderklubben Lash som läderbögklubben SLM och RFSL genomförde uppvaktning av borgarrådet Margareta Olofsson (v) och fick positivt gensvar.
Bland annat påpekades att kammarrättens dom i Göteborgs-fallet inte nödvändigtvis innebar att Göteborgstolkningen av alkohollagen var den enda rätta. Enbart att de haft rätt att tolka lagen så att FPP inte skulle ha tillstånd.
Under Stockholm Pride fick Dekadance tillstånd för sin PervePride III-fest på Allhuset.
Och igår lämnade Margareta Olofsson (v), Monika Lindh (s) och Henrik Mannerstråle (mp) in en gemensam skrivelse med stöd av moderaterna och folkpartiet.
I skrivelsen konstateras att kravet på ordning i alkohollagen inte är tydligt formulerat. Man skriver att de ideella klubbarna vill skapa en ”festkultur som avviker från det som anses ‘normalt'”. I skrivelsen konstateras att alkoholbruket på festerna är måttligt och att det är strikt kontroll på vilka som deltar liksom deras beteende och klädsel.
Därmed, menar de tre i skrivelsen, borde det vara möjligt att ge serveringstillstånd på fetisch-, lack & läderklubbar ”eller liknande, som utan vinstintresse bedriver aktiviteter” men att frågan måste utredas för att förtydligas.
– Jag tycker det är bra att politikerna tar ställning mot moralpaniken genom att ge ett uppdrag till tjänstemännen att rätta till de saker som de förut har sagt. säger SLMs styrelseledamot Mikael S. som deltagit i diskussionerna med kommunen.
– Politikerna har satt ner foten med en tydlig inriktning men låter tjänstemännen sätta ihop detaljerna, säger han.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4366

Källa: Se tidigare artiklar

Publicerad: 2006-08-24 12:08:53