Homokamp
Konferensen inleddes med ett hälsninganförande av en av kommunens politiska ledare, som berättade att Tromsö är proklamerat som anti-rasistisk zon och att det för ett tag sedan behandlades en interpellation om att man också skulle bli homofobfri zon, något som fick brett politiskt stöd. Trots detta har ingenting hänt.
Konferensen beslutade därför att i ett uttalande kräva att Tromsö kommun gör slag i saken och blir såväl anti-rasistisk som homofobfri zon och dessutom uppmanades alla övriga kommuner i Barentsregionen att ta efter.
Bland föreläsarna på konferensen kan nämnas norska gayorganisationen LLH:s före detta vice ordförande Inger Lise Blyverket, som talade om homosexuella i arbetslivet, och teologen Nils Riedl, som talade om frigöringsteologi och kyrkans syn på homosexuella. Han ledde även ledde en homogudstjänst i Bymisjonskapellet.
Delegaterna från gayorganisationen Circle i Murmansk berättade om livet som homosexuell i norra Ryssland och om deras arbete med att förändra attityderna.
På lördagen genomfördes en demonstration genom centrum och LLH Troms ordförande Edgar Njaastad höll tillsammans med Ann J:son Wigelius från RFSL-Umeå i en apell på Stortorget, utanför den katolska kyrkan, där för övrigt påven övernattade 1989.
Förutom konfererandet arrangerades en rundresa med buss och fester på fredag och lördag, som också lockade andra deltagare. Lördagens fest var den största fest som LLH Tromsö någonsin har arrangerat.
Konferensen möjliggjordes tack vare stöd från norska Barentssekretariatet med 68.000 norska kronor och norska kyrkan i Tromsö med 5.000 norska kronor.
Nästa är ska Barentskonferensen hållas i Murmansk och 2002 är turen kommen till Uleåborg i Finland.
Källa: RFSL-Piteå
Publicerad: 2000-10-03 12:25:15
Uppdaterad 2020-10-26