Pride 2006

I en vecka har Copenhagen Pride pågått med debatter och festligheter. För första gången har Pride-festivalen i Köpenhamn ett ”PrideSquare” där det sedan i onsdags har varit musik, infotält och debatter. Festivalområdet ligger mitt i Köpenhamn på Rådhuspladsen.
På klubben BOIZ är det ikväll Pride Show med de bästa drugorna i såväl Danmark som gästande från England. På alla barerna i stan blir det extra festligt och Dj Boycutt kör en uppvärmning på Oscar inför morgondagens stora Pridefset med MILK på Islands brygge.
Förutom MILK-festen blir det även en tjejfest på lördagskvällen. Den håller till på Hal D. i Christianshavn och har Dj Helle Zebitz som främsta dragplåster.

Men huvudintresset i morgon lördag riktas ändå mot paraden. I år leds den av barntåget för att uppmärksamma att lesbiska sedan i våras har laglig rätt att få hjälp med artificiell befruktning via dansk sjukvård.
I paraden som i år startar 14.00 från Nordre Toldbod deltar totalt 33 olika avdelningar. Efter barntåget kommer Queens of Denmark följt av MC-grupperna Dykes on Bikes och Rainbow Viking. Flera gaybarer deltar liksom de politiska partierna radikale venstre och socialistisk folkeparti.
I föranmälan räknar klubben Boiz med största ekipaget tätt följt av danska homo- och birörelsen LBL och dess ungdomsförbund.
Gaytidningen Frankly har egen del i paraden, däremot går inte Out and About med, en gaytidning som i sitt senaste nummer hårt kritiserat Copenhagen Pride.
Från 16.00 är Pride Square igång för paradfesten där huvudnamnet är den danska duon Junior Senior. På scen står även bland andra Ritt Bjerregaard Köpenhamns överborgmästare, ”Robbin Williams Experience och Thomas Bickham.

Homo/bi-rörelsen LBL delar dessutom ut priser. Jens Rohde tar emot priset Årets Lax (som simmar mot strömmen). Rohde är partiet Venstres ordförande och var en viktig aktör för att öppna inseminationen för lesbiska i Danmark.
Årets hetero utses Tinne Laursen till för hennes engagemang för hiv-positiva.
Årets politiker utses öppet homosexuelle Simon Emil Ammitzbøll från radkale venstre till och Star Tours försäljningschef Stig Elling utses till Årets homo för att han kom ut under året som gått.

http://www.copenhagenpride.dk/dk/

Källa: Copenhagen Pride

Publicerad: 2006-08-18 15:25:15