Jubileum

Initiativtagaren Birgitta Jacobsson utgör tillsammans med Anna, Mille, Pamela, Claudia och Ulrica en oslagbar sextett av kraftfullt kvinnligt teamwork som driver Bitch Girl Club med residens på Kolingsborg vid Slussen i Stockholms innerstad.
Varannan lördag år ut och år in har initiativtagerskan Birgitta Jacobsson, 38, sett till att tjejerna har fått sitt partybehov tllgodosett. Det har blivit ungefär 160 partykvällar genom åren och Bitch orubbliga koncept är ”att göra så mycket som möjligt för så många som möjligt”.

Med 3500 tjejer som årligen löser nytt medlemsskap är Bitch Girl Club definitivt norra Europas största lesbiska klubb. Medlemmarna återfinns runt om i hela landet, och Birgitta får ofta brev, mail och telefonsamtal med förfrågningar från landsortens töser som skall till Stockholm och vill försäkra sig om att Bitch har öppet när de är i huvudstaden.

– Det enda mina gäster egentligen har gemensamt är att vi alla är kvinnor som gillar kvinnor men vi har ju vitt skilda sociala, etniska och kulturella bakgrunder, säger Birgitta.
– Genom att gästerna är en sådan brokig samling tjejer måste man erbjuda en mångfald, i vårt fall tex att vi har två olika dansgolv, fortsätter Birgitta.
– DJ Pamela kör den senaste housemusiken med mycket latinoinfluenser på stora dansgolvet, samtidigt som de andra partypinglorna som till exempel gillar schlagers, 70-80-tal, country och rockhits får sin musiksmak tillfredställd på lilla dansgolvet.
Driftiga Birgittas eget motto i livet är att ha roligt så länge man lever. Hon är en infödd Stockholmska som vid 18 års ålder mötte sin dåvarande kärlek. Det var kärlek vid första ögonkastet. På den tiden var det ett unikum att som lesbisk tjej träffa likasinnade ute på lokal.
Genom att hon själv varit ”ute i svängen” under 20 års tid ser Birgitta hur trenderna förändras för de lesbiskas partyvillkor till, gudskelov, det bättre.

Killarna har ju alltid varit den dominerande partyfaktorn i gayvärlden, men nu börjar tjejerna ta för sig allt mer och det öppnar nya tjejställen som gör att det nu finns krogar, klubbar, barer och restauranger där tjejer är mer än välkomna under veckans alla dagar.
Birgitta välkomnar alla konkurrenter och ser dem som ett komplement. Det gör att fler tjejer går ut, och inte minst ger det Birgitta själv en möjlighet att kunna få gå ut och roa sig privat.
Hennes erfarenheter inom restaurangbranschen fick henne att förverkliga sina drömmar om att öppna en dans-klubb enbart för tjejer. Det berömda ”tillfället” som gjorde att Birgitta startade ”Bitch Girl Club” hösten 1994 kom genom att Kolingsborgs lokaler (med sitt unika läge) fanns tillgängliga.
– Från början var det meningen att vi bara skulle köra 4-5 gånger berättar Birgitta, men behovet och responsen var så enorm att vi helt enkelt fortsatte.
– Det var på många sätt en dröm som gick i uppfyllelse för mig när Bitch startade och det är underbart att se hur det har utvecklats till den klubb som vi har idag.
– Nu har vi spontana go-go flickor som äntrar scenen, turisterna hittar dit och gästerna känner ett systerskap med oss som driver klubben. Det gör att stämningen blir hjärtlig och trivsam. Det viktiga är att kämpa efter mottot att den senaste kvällen alltid är den bästa så att tjejerna kommer tillbaka.
– Det finns många starka minnen på Bitch, säger Birgitta när jag ber henne sumera dessa fem år som Stockholms okrönta klubb-drottning.
Hon får något glansigt i blicken när hon berättar om alla ”årskvällar” som har ägt rum på Bitch med artister som La Camilla, Tone Norum, Gul, DeDe, Nanne Grönvall och många andra som har förgyllt de oförglömliga jubileumskvällarna.
När årets artistuppbåd kommer på tal blir hon mycket förtegen,
– Det är en hemlighet tills midnatt den 28 oktober….
Lika hemlighetsfull blir hon när vi talar om Bitchs rekord i antal besökare, kanske för att det var sprängfullt i lokalen som har kapacitet för 800 gäster..
Bitch har även instiftat ett eget pris ”Årets Kvinna”, som delas ut varje år. Pristagarna har bland annat varit; Elisabeth Ohlson, Mian Lodalen, Cecilia Neant-Falk och Nina Bergström och förra året vann Eva Dahlgren för sina insatser i gayvärlden.
På frågan vem hennes absoluta drömgäst är blir hon lite drömsk.
– Det vore ju oerhört kul om Jodie Foster kom inglidande. Då fick väl Mille agera bodyguard istället för inkastare, säger Birgitta med ett skratt.
– Men oavsett om Jodie kommer eller inte tänker jag fortsätta så länge tjejerna kommer!

Så välkomna till Bitch 6 -årsjubileum på Kolingsborg, Slussen, Lördagen den 28 oktober!

Publicerad: 2000-10-02 12:26:11