Pride 2006

Open air rainbow party utlovade ”gayveckans största och längsta fest” och skulle ha uteservering och fest hela natten. Men festen avbröts av polisen i lördags och gästerna fick gå hem två timmar tidigare än planerat.
QX har under dagen varit i kontakt med Polisens Tillståndssektion och där finns inga uppgifter om att ett tillstånd om att spela musik utomhus under natten ens skulle ha sökts.
Och när QX kontaktade tillståndsenheten som har hand om alkoholutskänkningstillstånd, berättar dom att Tantogården fick avslag på deras ansökan om att servera alkohol senare än vanligt under Open Air rainbow party. Ansökan kom in så sent som den 24 juli och avslag gavs den 3 augusti, alltså två dagar innan festen skulle hållas. Så man hade med andra ord inte rätt att servera alkohol längre än till 01.00 inomhus och 22.00 utomhus…

Många som var på Tantogården har hört av sig till QX sedan lördagen:
– Jag tipsade massor av kompisar att komma hit eftersom det var bra musik och kul uppträdanden, berättar Anna för QX. Men sen kom polisen vid halv två och bad arrangörerna stänga av musiken utomhus och flytta in alla som ville dansa. Och när Kayo skulle uppträda funkade varken mikrofon eller medhörning. Vi stannade till 02.30 och då hade ingen informerat om vad som hänt.
Snarlika historier har alla som QX har pratat med:
– Fram till 01.30 var det absolut en prisvärd fest, berättar en kille. Han säger:
– Men när Kayo skulle spela inomhus fick inte alla plats. Jag och mina kompisar kom in i alla fall och när Kayo skulle börja funkade inget. Men för att vara schysst började hon sjunga acapellaallsång med publiken. Hon sjöng ”I will survive” med publiken och sen gick hon. Man såg att hon inte var glad. Ingen kom då upp och förklarade vad som hade hänt, och varför musiken tystnat ute. Alla var bara förvirrade.
En annan kille berättar:
– Folk gav sig på kassaapparaten och rev ner regnbågsflaggor och var jättearga. De ville ha pengarna tillbaka men det fanns ingen som kunde svara på några frågor.

Jens Engelberg är en av killarna bakom klubben Nightingayle som ordnade festen. Han menar att felet helt är Tantogårdens eftersom ägaren till Tantogården lovat att fixa tillstånd så att festen kunde hålla på till 05:
– Vi har precis kontaktat advokat eftersom detta inte gått rätt till och vi inte fått vad vi blivit lovade. Vi fick veta att det inte fanns tillstånd att ha festen så sent av polisen när dom kom vid 01.30. Vi är jätteledsna eftersom vi fått veta av ägaren att allt var grönt. Detta var jättepinsamt för oss.
Folk har hört av sig till oss och varit väldigt upprörda…
– Vi är ledsna för det som hänt men vi försökte göra det bästa av situationen. Och jag har fått massor av mejl från personer som varit där och dom har haft jättekul trots att det blev som det blev.

Flera av dom vi pratat med sa att informationen om att festen slutade tidigare, var under all kritik och att ingen tog ansvar…
– Vi informerade folk vid insläppet att Pamelas housemusikspelande mellan 03-05 ställts in och då fick dom välja om dom ville gå in eller inte. Det enda som egentligen inte blev av är ju de två sista timmarnas housegolv och det var tänkt att vara inomhus hela tiden. Vi bestämde också att vi skulle vänta med att informera dom som var där om att vi bara skulle hålla på till klockan tre, tills det att Kayo hade uppträtt. Det kändes schysstast mot artisterna att göra så. Och vi ropade ut i högtalarna flera gånger att vi skulle stänga tidigare efter att Kayo gått av scenen och så spelade vi musik inomhus som man kunde dansa i minst en timme till.

Men informationen har ingen av de jag pratat med hört..?
– Nej, men det finns det ju många förklaringar till. De kanske var på ett ställe där det inte hördes, på toaletten eller nåt, eller så hade de redan gått hem.

Om man läser affischen så ser det ju ut som att festen ska pågå hela natten utomhus med servering och dans?
– Men folk förstår väl själva att vi inte kan spela housemusik på hög volym ute fram till fem? Vi tycker att affischen är tydlig och inte utlovar nåt som inte stämmer.
Housemusiken skulle spelas inne efter tre, det var sagt så från början.

Okej, men alla gäster som känner att de inte fick vad de betalat för då?
– Men det enda som inte blev av var de sista två timmarnas housegolv och det är vi ledsna för. Annars försökte vi lösa det så gott vi kunde, alla artister uppträdde och Jonas Hedqvist och Evan uppträdde ute tidigare för att vi skulle hinna med dom också. Vi började ju klockan 17 på eftermiddagen så festen höll ju på länge ändå.

Men om man kommer när scenshowen i parken är slut så hade man bara tre-fyra timmar på sig att festa…?
– Ja, men vi informerade i dörren om att vi skulle bli tvugna att stänga tidigare.

När började ni göra det?
– Jag minns inte riktigt tiden exakt.

Sen var det strul med Kayos uppträdande och hon fick sjunga en låt acapella innan hon arg gick av scenen…
– Tantogårdens ägare skulle gå igenom utrustningen med artisterna inne och ute under eftermiddagen. Vi fick höra att utrustningen bara kollats utomhus, så här blev det också problem. Men Kayo sjöng två låtar och det var inte tänkt att hon skulle göra en hel show.
Vad kan man göra om man vill prata mer om det som hände i lördags, kan man kontakta er på något sätt?
– Ja, man kan gå in på vår hemsida www.schlagerbaren.eu. VI är jätteledsna för det som hänt och ber om ursäkt men det är Tantogården som har gjort bort sig här, inte vi.

QX har sökt Tantogårdens ägare men dom har varken svarat eller återkommit.

Publicerad: 2006-08-08 16:56:03