Pride 2006
Inför höstens riksdagsval har RFSL gjort en genomgång av hur de nuvarande riksdagspartierna agerat i hbt-frågor. I undersökningen har aktivitetsgrad hos partier och ledamöter liksom hur man röstat i olika frågor poängbedömts.
I studien kommer RFSL fram till att den ”bästa” riksdagsledamoten är Martin Andreasson (fp) följt av Tasso Stafilidis 8v) och Gustav Fridolin (mp).
Andreassons topplacering handlar dels om närvaro vid omröstningar och främst om aktivitet när det gäller interpellationer och skriftliga frågor i hbt-frågor.
RFSL konstaterar i sin undersökning att Miljöpartiet de gröna är det parti som får flest poäng under den gångna mandatperioden.
Totalt har även åtta riksdagsomröstningar i hbt-frågor ingått i poängbedömningen och där kammar miljöpartisterna full pott. Medan de tre övriga högpoängarna, vänsterpartiet, folkpartiet och centerpartiet röstat för att behålla informationsplikten för hiv-positiva inskriven i smittskyddslagen, så har miljöpartiets riksdagsgrupp tagit ställning för att denna skall avskaffas.
Socialdemokraterna hamnar förts på femte plats i totalbedömningen, vilket RFSL förklarar med att den relativa inaktivitet som socialdemokraternas riksdagsledamöter uppvisat i hbt-frågor främst antas handla om att regeringen lagt propositioner i hbt-vänlig riktning. Därmed har de socialdemokratiska riksdagsledmöterna inte agerat lika aktivt.
Moderaterna konstaterar RFSL är den mest splittrade riksdagsgruppen i hbt-frågor. Endast i två fall har den moderata riksdagsgruppen röstat hbt-vänligt. Det gäller avskaffandet av bastuklubbslagen och att slå samman vigsel- och partnerskapsförrättare.
Mest negativt inställd är kristdemokraternas riksdagsgrupp som kammar hem minus 7.33 poäng. Därmed antar man en särställning i den riksdagsperiod som RFSL betecknar som en period då det tagits ”flera viktiga steg för att uppnå likabehandling i samhället för hbt-personer”.
Även Bengt Held, folkpartistisk politiker i Malmö släpper under måndagen en kartläggning av partiernas hbt-politik. Medan RFSL poängsatt vad som genomförts rent praktiskt i riksdagen har Held tittat på den politik som presenteras i valet.
I sin rapport kommer han fram till att moderaterna i sin hbt-politik numera är ”ungefär lika hbt-vänliga som socialdemokraterna”. Och han menar i rapporten att just moderaterna är det parti som svängt mest i en positiv riktning.
Han menar även att ”alliansen” (kd, c, fp och m) idag, till skillnad från valåret 2002, är ungefär lika hbt-vänlig som s, v och mp.
Källa: Läs RFSLs undersökning
Publicerad: 2006-07-31 16:02:12
Uppdaterad 2018-01-11