Pride 2006

Bögar, flator, fjollor, transor, butchar, femmer, bin, stolta föräldrar, strejta vänner – nu är det åter dags för Praaaaaajd Paaaark!!!


Vi ses väl i parken?

Amelia Adamo och Jan Guillou inviger klockan 17.00 och sedan blir det artistuppträdanden på stora scenen fram till 22.00. Fältartisterna & Linda Netsman drar igång och efter det kommer kvällen förgyllas av Shirley Clamp, Christer Lindarw & Stockholms Gaykör som framför årets Pridelåt och, för första gången på Pride: Lill-Babs som avslutar med ett gig!


Lill-Babs-premiär på Pride!


Amelia Adamo inviger tillsammans med det kontroversiella valet Jan Guillou. Vad ska han säga?!

Men självklart sjuder det av aktiviteter både före och efter invigningen i parken. Fuckshop för tjejer, kukkunskap, Miss Gay koras, queera bibelstudier, Strula med Siri, Göta Källare goes Clean och mycket mera…

DAGENS TIPS:

– Min bästa bög! En fotoutställning där strejta personer inom media, politik, kultur, konst och nöje har avbildat ”sin bästa bög”. Utställare är Ebba von Sydow, Jonas Åkerlund, Regina Lund, Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin, Liza Marklund och många, många flera!
Spread, Norrmalmstorg 1, 09.00-18.00.


Vem är Regina Lunds bästa bög?

– Fuckshop för tjejer. För tjejer som har sex med tjejer. Vi tar upp frågor som ”Vad blir jag upphetsad av?” och ”Hur får jag henne att komma?”. Det blir föreläsning om fittfakta och tips om tekniker, ställningar och sexleksaker. Max 14 deltagare. Först till kvarn!
Pride House 12:00 – 14:30 i sal A108.

– Riksdagens HBT-grupp om blocköverskridande samhälle. Representanter från alla partier i Riksdagens HBT-grupp berättar om hur de samarbetar för att lyfta HBT-frågor i Riksdagen och för att skapa ett mer HBT-vänligt samarbete.
Pride House 12.00-12.50 i sal B415-416.

– Kukkunskap. Allt du inte visste att du behöver veta om kukar. Stefan Laack, utbildningssamordnare på RFSU:s förbundskansli och sjuksköterska på RFSU-kliniken, föreläser.
Pride House 13.00-14.50 i sal B415-416.

– Smitten Kitten. Återförsäljare av sexleksaker som finns på plats i parken hela veckan. Här kommer de att ge en grundkurs i sexleksaker. Seminaritet hålls på engelska.
Pride Park Lounge 15.00-15.40.


Smitten Kitten är en amerikansk sexbutik som kommer till parken.

– Fuckshop för killar. För killar som har sex med killar och som praktiserar eller tänker på analsex. Tillfälle att få svar på sina frågor. Max 14 deltagare. Först till kvarn!
Pride House 15:00 – 17:30 i sal A108.

– Nationalmuseum ur queerperspektiv! Från den grekiska antikens sensuella nakna män till kvinnlig homoerotik för en manlig publik! Se den första visningen någonsin av Nationalmuseums samlingar ur ett queerperspektiv. Guide är forskaren Patrik Steorn.
Nationalmuseum 14.00.

– Moderna Museet – Queer eye for the straight museum. Är konsten i Moderna museets samling heterosexuell? Det beror på tolkningen. Följ med på en visning av den permanenta samlingen ur ett queerperspektiv. Förra årets visning var en succé!
Moderna Museet 15.00.

– Birgitta Stenberg. Birgitta berättar om sin allra första roman ”Fritt förfall”, som nu änligen kommer ut efter 50 år i gömmorna.
Pride Park Boktältet 16.00-16.30.


Birgitta kommer ut med ”Fritt förfall” som skrevs 1952.

– Prova på att dansa argentinsk queertango! Samkönad tangodans förbjöds i Argentina i början av 1900-talet och i dag framställs tangon som en heterodans. Låt oss lotsa in dig till tangons queera rötter och upptäck en dans av möjligheter.
Pride House 16.00-17.50 i sal D411.

– Queera bibelstudier. Är Bibeln verkligen en bok för HBTQ-personer? Ja, om man läser den på rätt sätt. Bibeln hyllar mångfald av sexualiteter och är full av berättelser som kan fungera som stöd och livstolkning för queers.
Pride House 16.00-17.50 i sal B418.


Som fan läsar Bibeln, brukar man säga… På queera bibelstudier går det att samla argument mot Åke Greens tolkning av skriften.

– Ulrika Skogby and friends. Absurd ståupp, fransk schlager, grekisk folkmusik med mera. Musiker: Jenny Svenberg-piano, AnnaKarin Bunnel-saxofon.
Gäst idag är Strula med Siri!
Midsommargården, T-Telefonplan, 17.00-19.30.


Strula med Siri gästar Ulrika Skogby.

– You Give Gay People a Bad Name. I rollen som sig själv framför Helena Sandström ett skakande vittnesmål om den hårda och brutala verkligheten för en lesbisk singel i Stockholms klubbvärld. Följ med Helena på hennes resa från den lesbiska himmelen rakt ner i den lesbiska skärselden; en väg kantad av bakfylla, Betty Blue-komplex, nakna brandmän, damkronor, afrikansk dans, idiotsäkra flirttips, hårdrock, en liten skäggig man vid namn Johnny och en välkokt hamster.
Helena Sandström gör sitt bästa för att ge gay people a bad name!
Södra Teatern, Mosebacke Torg 1-3. T-bana Slussen, uppgång Hökens gata. 18.00 –


Ur den lesbiska stand-up teatern ”You give gay people a bad name”.

– Fanny Ambjörnsson. Fanny berättar om och signerar sin bok ”Vad är queer?”
Pride Park Boktältet 18.30-19.00.


Fanny Ambjörnsson reder ut queerbegreppet.

– Jan Hammarlund. I över trettio år har Jan Hammarlund kämpat på som trubadur och vissångare med röda sånger och om homopolitik, nu är det dags igen!
Pridehousescenen 18.40-19.10.


Jan Hammarlund uppträder på Pride House.

– Clean! Den första av fem dansfester under namnet BIG5. Göta Källare Goes Clean.
House Floor: Pamela and Marcus Ullmarker.
Electro Floor: Niklas ”Paus”.
Disco Floor: Andreas Lundstedt and Sandra Benarba. Gogo Super Star Juan-Pedro and The Sparkling Crew.
On percussion: Elias och Tony.
Göta Källare, T-Medborgarplatsen utgång Folkungagatan.
Tid: 22.00-04.00.


Andreas Lundstedt kommer till Clean.

– Miss Gay Sweden! Årets Gayklubb 2006 (Club Connection) kör Miss Gay Sweden för andra året. Tio finalister presenteras. Konferencier: Tiina Rosenberg & Denise Rudberg. Jury: Tasso Stafilidis (v), Malin Halvarsson (BigBrother) Caroline Giertz (tv-producent).
Club Lino på Riddarkällaren, Södra Riddarholmshamnen 19. T-bana Gamla Stan, utgång Riddarholmen. Gå till höger tills Riddarholmen börjar.
Tid: 22.00-03.00.


Vem blir Miss Gay Sweden 2006?

Nu har Pride börjat på allvar. Passa på att njuta ordentligt… ett år till nästa gång!

Komplett guide till Stockholm Pride 2006: QX Prideguide

För program och nyheter se även: Stockholm Pride

Publicerad: 2006-08-02 00:30:00