Pride 2006

Hagai El-Ad från organisatörerna Jerusalem Open House berättar dessutom att ett alternativ till paraden kommer att arrangeras den 10 augusti.
I en telefonintervju säger han att denna kommer att bli ”kraftfull”.
– Den alternativa aktionen i Jerusalem kommer att fokusera på vår vrede över det pågående våld och hetsande i religionens namn som riktas mot vår grupp, säger han. Människorna i Jerusalem kommer att delta i ett aktivistarrangemang som kommer ge ett kraftfullt budskap.
Eftersom ortodoxa judar hotat med massiva motdemonstrationer planerade polisen i Jerusalem att kalla in förstärkningar för att kunna skydda WolrdPride paraden.
Det pågående kriget mot Hizbollah-gerillan i Libanon har dock gjort att förstärkningar inte kunnat inkallas. Dessutom har en del av Jerusalems polisstyrka förflyttats från staden och närmare krigszonerna.
– Vi ser allvaret i deras ställningstagande, säger El-Ad. Förra året krävdes många hundra poliser för att skydda Jerusalem Pride-paraden och till i år planerades att kalla in flera tusen poliser.
El-Ad säger även att till skillnad från förra året då de ortodoxa i huvudsak ignoerade den lokala Pride-paraden ” och bara några hundra protesterade mot oss… så har de i år insett vilken synlighet WorldPride fått och därför kan de inte se bort från arrangemanget.”
– Därför har de i år ändrat strategi och planerat för stora motdemonstrationer, berättar han.
Och han menar att detta inte enbart är av ondo.
– Ortodoxa judar som lever i de ortodoxa kvarteren inser nu att de inte är ensamma, menar El-Ad. Just nu är homosexualitet osedvanligt synligt i de ortodoxa kvarteren och ingår i samtalen. Det är hatfullt och kränkande, men det lär inte finnas en enda ortodox som lever i garderoben som nu inte fått veta att det finns ett gaysamhälle.

Under de senaste veckorna har högerpolitiska borgmästaren Uri Lupolianski liksom judiska, muslimska och kristna religiösa ledare krävt att WorldPride ställs in. Motivet har sammanfattningsvis handlat om en vrede mot att syndare skall visa sina avvikelser på ”den heliga stadens” gator.
Vid förra årets Pride-parad, knivhögg den ultraortodoxa motdemonstranten Yishai Schlissel tre paraddeltagare och dämdes senare för mordförsök. ”Jag kom för att döda i guds namn”, sa han till polisen. ”Vi kan inte tillåta sådan styggelse i landet.”
Den svårast skadade Adam David Russo fick djupa sår i en hand, arm och i bröstet.
– De försökte döda mig eftersom jag är gay, sa han till tidningen Haaretz efter dådet. Nu ser jag mitt engagemang i gaysamhället närmast som en mission.
En liten grupp ortodoxa judar försökte blockera paraden och omkring 1000 antidemonstranter genomförde en våldsam protest där de mest militanta likt i Riga nu i sommar kastade flaskor med urin och påsar med bajs mot Prideparadens deltagare.

Det hatet som visades är dock inte allmängiltigt i landet. Israeliska domstolar har tagit ett stort antal gaypositiva beslut. Nu senast då en domstol i Jerusalem beordrade staden att finansiera Open Houses aktiviteter, inkluderat Prideparader. Domstolen krävde att nära en halv miljon kronor skall ges i bidrag till HBT-organisationen.

Samtidigt har ett antal individer och grupper, inkluderat Libanons ledande gayorganisation, Helem, starkt motsatt sig årets WorldPride men då av helt andra skäl än de religiösa. Halem har uppmanat till bojkott av WorldPride.
”Det olyckliga beslutet togs om att hålla WorldPride i Jerusalem med parollen ”Love Without Borders”, säger Halem i ett uttalande. Vi fördömer kraftfullt att hålla WorldPride i en stad så belamrad av våld och konflikter och där orden ”Kärlek utan gränser” står mot en realitet av åtskillnad, ständigt närvarande gränser, förstörda hem och liv, stöld av land, grova kränkningar av mänskliga rättigheter och den israeliska apartheid-politiken.”
Uttalandet fortsätter med ett stöd till den palestinska HBT-gruppen Aswat som är medarrangör till WorldPrde och till ”andar progressiva palestinska och internationella organisationer som erbjuder de som kommer till Jerusalem och WorldPride en möjlighet att tala med palestinska homo- bi och transpersoner, besöka de icke erkända och förstörda palestinska byarna, möta anti-ockupationsaktivister och att delta i alternativa parader som motsätter sig apartheid-muren.”

WorldPride hölls första gången i Rom år 2000 och delas ut av InterPride, the International Association of Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Pride Coordinators.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4357

Källa: Läs tidigare artikel inför WorldPride

Publicerad: 2006-07-26 14:52:23