Pride 2006

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är nästan stum, det var fullständigt groteskt! Men det kan komma ut bra saker av det här på sikt. Regeringen är i gungning, inrikesministern kanske avgår och amerikanerna är riktigt sura eftersom det ska bli NATO-toppmöte i Riga. Nu kunde polisen inte stoppa demonstranter från att kasta skit. Nästa gång kanske al Quaida kastar bomber, säger Linda Freimane.
Hon avfärdar myndigheternas påstående om att inte kunna skydda Pridedeltagarna och understryker att det är polisens uppgift att skydda en fredlig demonstration som Pride från aggressiva motdemonstranter.
Motståndet mot Pride har samlat grupper som annars bekämpar varandra eftersom lettiska och ryska nationella extremister samarbetar, dessutom utmärker sig regeringspartiet ”Lettlands första parti”, ett högerparti som har inrikesministerposten och som stöds av amerikanska väckelsekristna, lokala intoleranta frireligiösa grupper, och de protestantiska och katolska kyrkorna – och som grädden på moset det nyfascistiska NSS. Gruppen ”No Pride” har demonstrerat en vecka utanför Rigas rådhus klädda i t-tröjor med överkryssade bilder av manliga streckgubbar som sätter på varandra.
– Franska turister undrade varför de hade något emot den ställningen, skrattar Linda, men blir snabbt allvarlig igen. Hon menar att ”Lettlands första parti” vill plocka politiska poäng inför höstens val genom sitt HBT-motstånd.
– Deras siffror sjönk och så tänkte de att de funnit en bra plattform. Och stödet går upp när de talar om traditionella familjevärden och hotet mot lettiska familjer… Men efter det som hänt nu hoppas jag att vanligt folk tänker att det där är inte deras representanter… skita i plastpåsar och kasta – vad är det för ”familjevärderingar”?!
Linda Freimane tror att helgens händelser kan få internationella konsekvenser.
– Det är katastrofalt för bilden av Lettland utomlands och de svenska deltagare och europaparlamentariker som var med och såg motdemonstranterna med sina skitpåsar, började prata om sanktioner, att Lettland inte uppfyller sina internationella åtaganden när det gäller demonstrationsfrihet.
Att Pridemotståndet även ingår i ett inrikespolitiskt spel visas av att samtidigt som inrikesministern agerar mot Pride så ställde landets integrationsministerium upp med livvaktsskydd och bil med egen chaufför åt Linda Freimane under den gångna helgen.
– De ansåg att min säkerhet inte kunde skyddas eftersom jag förekommit så mycket i media, säger Linda som hoppas att den lettiska integrationsministern kommer till Stockholm Pride.
President Vaire Vike-Freibergas stöd är hon tacksam för, särskilt med tanke på att HBT-motståndet i till exempel Polen även omfattar presidenten.
– Men jag tycker Freiberga kunde ha blandat sig i debatten redan tidigare
Stöd till Pride finns även bland många kulturarbetare, i delar av media , bland annat den största dagstidningen Diena och etermedia, säger Linda Freimane.
Hon menar att det är lättare för henne och många andra förgrundsfigurer inom HBT-organisationen Mozaika – som hon var med om att starta – att vara helt öppna eftersom de är utlandsletter som flyttat till landet.
– Vi riskerar inget medan många andra i organisationen sitter djupt i garderoben.
Linda Freimane säger att hon och hennes danska flickvän aldrig haft problem i det lettiska samhället under de närmare tio år de bott där. Men när förra årets Pride stoppades och lettiska parlamentariker hetsade mot homosexuella i grova ordalag insåg hon att verkligheten såg annorlunda ut i det nya hemlandet.
– Omständigheterna tvingade mig att handla. Och jag känner att jag verkligen kan göra något.

http://www.mozaika.lv/index.php?lng=en

Källa: Läs mer om Riga Pride

Publicerad: 2006-07-24 12:36:49