Hatad

I Göteborg har flera homosexuella män mördats. En av männen heter Jonas Östman, 50 år. Mordet på Jonas påminner mycket om mordet på Johan Petterson i Katrineholm. Gärningsmännen umgicks med Jonas, de drack öl med honom och försökte övertyga honom om att få följa med honom hem

Jonas Östman var en social man som periodvis hade problem med alkohol. Han brukade ofta ta med sig nya bekantskaper hem. Han var väldigt öppen med att han gillade män och enligt hans bekanta hade han ett kroppsspråk som gick att identifiera som homosexuellt.

Den sjätte juli 2000 träffade Jonas de två män som senare skulle mörda honom brutalt. Vad som sker denna natt är svårt att veta då vi bara har gärningsmännens skildringar om vad som skett. Den ena mördaren Jimmy som då var 33 år, fälldes men den andra blev frigiven. Därför får han kallas ”Micke” istället för sitt riktiga namn. Micke var 22 år då Jonas mördades.

Enligt Micke skulle Jimmy och han ut och träna. När de stod och väntade på spårvagnen kom Jonas Östman fram till dem.

Jonas började tala med dem trots att de aldrig träffats innan. De fortsatte att prata under färden med varandra och bestämde sig för att ta några öl tillsammans. När de kom till Norrlandstorget köpte Jonas åtta öl. De ställde sig utanför torget och började dricka. Micke märkte att Jonas tafsade på Jimmy utan att han protesterade. Jonas talade om för dem att han gillade killar och Micke kunde inte märka att Jimmy hade något emot Jonas närmanden.

De umgicks och de bestämde sig för att gå och äta. Micke såg att både Jimmy och Jonas var påverkade. Jonas pussade honom på kinden och då sa Micke till Jonas att han inte var intresserad, för att han var heterosexuell och inte gillade killar på det sättet. Jonas accepterade detta. Micke hade tagit antabus, druckit några öl och mådde risigt.

När de kom till Frälsningsarmén där de skulle äta var det stängt och Micke ville åka till hemmet där han bodde. Men Jimmy stoppade honom och sa att de skulle gå hem till Jonas och övernatta där istället. Jonas sa att han endast var intresserad av Jimmy och att han bara ville att Jimmy skulle följa med honom hem.

När de kom till lägenheten så uppmanade Jimmy, Micke att lägga sig på soffan eftersom han mådde så dåligt. Jonas gick in på toaletten och Jimmy följde med honom in. Vad som hände på toaletten vet inte Micke. Efter en stund kom Jonas in i vardagsrummet och ställde sig med ryggen mot Micke och satte på stereon.

Plötsligt kommer Jimmy springande från hallen och överöser Jonas Östman med knytnävsslag. Jonas försökte skydda ansiktet och sa gång på gång vi kan väl prata om det Jonas föll ner mot golvet och Jimmy satte sig på honom och låste Jonas armar med benen. Jimmy drog fram en kniv och skar av Jonas hals och blodet rann pulserande ut. Jimmy slår därefter Jonas med knivskaftet och stoppar sina fingrar i hans mun och skriker du ska dö din bögdjävul.

Men Jonas dog inte tillräckligt fort trots den grova misshandeln och han höll på att förblöda, så Jimmy bad Micke ge honom en kudde och sa svik aldrig mig oavsett vad som händer för jag är psykopat.

Jimmy slängde kniven och ställde sig på knä framför Jonas och tryckte kudden mot hans ansikte med båda händerna. Det höll på ganska läge och Jimmy skrek Han är inte död för helvete och räckte över kudden till Micke. Micke sa i tingsrätten att han var så rädd för Jimmy att han inte vågade göra annat än att lyda och därför tryckte han kudden mot Jonas Östman. Micke trodde att Jonas redan var död. Efter att Jonas dött så kom Jimmy på att hans byxor var blodiga och därför tog de av Jonas byxorna och tog dem. Därefter tog de Jonas plånbok och hans halsband.

Senare när de gjort sig av med bevis sa Jimmy till Micke Det är ingen fara, det var bara en bögdjävul. Micke berättade för vänner om vad som skett och det var så som polisen fick reda på vilka som begått mordet. Åklagaren skrev i sin stämningsansökan att Jimmy och Micke i samförstånd berövat Jonas Östman livet. Ett motiv för brottat var att kränka Jonas på grund av hans läggning.

Jimmy berättade under rättegången i tingsrätten att han inte hade kränkt Jonas på grund av hans läggning trots att han skrek ”dö bögdjävul”. Men han mindes inte vad som hade skett. Efter att Jonas hade umgåtts med dem ett tag blev Jimmy kissnödig av all öl. Han gick och kissade och Jonas hade kommit fram till honom och sagt att han var tänd. Jimmy blev sne på Jonas och bestämde sig att skada honom. Tanken med att åka hem till Jonas var att där kunde de misshandla honom utan att det fanns några vittnen. Jimmy säger att han minns att han skar Jonas två gånger i halsen och sa skär man någon i halsen vill man ta död på honom.

I domen står det Det kan inte anses uteslutet att Jimmy bragt Jonas Östman om livet på grund av dennes sexuella läggning i allmänhet utan fast mer som en följd av att Jonas Östman gjort oönskade närmanden. Det står alltså att det var på grund av närmandet och inte på grund av Jonas sexuella läggning som han blev mördad. Tingsrätten kan inte ha satt sig in i hur Jonas själv måste ha uppfattat situationen. Enlig Micke protesterade aldrig Jimmy när Jonas kom med närmanden. Jonas måste ha uppfattat det som om Jimmy var intresserad av honom. Och när Jonas pussade Micke och han hade sagt att han var heterosexuell så respekterade Jonas Östman detta utan problem. Jimmy fick tio års fängelse och straffskärpningsregeln användes inte så som åklagaren ville. Micke blev helt friad eftersom det inte går att bevisa vem som höll i kudden sist.

När Jonas Östmans kropp hittas så är hans kalsonger nerdragna och penisen och den ena testikeln ligger utanför och pungkulorna var misshandlade. Det finns sperma på kalsongerna så det är svårt att veta vad som skedde mellan Jonas och Jimmy på toaletten. Polisen frågade Jonas Östmans goda vän om Jonas brukade ha sex på golvet eftersom polisen hittade sperma där.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4370

Källa: Mordet på Johan Pettersson

Publicerad: 2006-06-04 20:00:00