Moskva Pride 2006

Händelserna i Moskva har nu fått politiska efterspel. Bland de demonstranter som utsattes för misshandel och även arresterades fanns den tyske Bundestag-ledamoten Volker Beck från de gröna. Till tysk television sa han efter det korta frihetsberövandet att han det nu visats att ”vi inte är säkra i det här landet”.
– Säkerhetsstyrkorna skyddade oss inte utan förhindrade oss från att flytta oss. Vi lämnades helt utan skydd.
Tyska Bundestag har även antagit en resolution där man kräver att Ryssland skall respektera mänskliga rättigheter. Paris borgmästare har kommenterat händelserna och kallat de ”en attack på de grundläggande demokratiska principerna”.
Den svenske medlemmen av homokulturgruppen Tupilak, Bill Schiller utsattes även för misshandel vid Moskva Pride. I en sekvens på brittiska BBC kan man, enligt Paul-Peter Hallberg från organisationen, se hur en kvinna kastar en vattenflaska mot honom.
Andra icke-ryska deltagare som skadades var den österrikiske aktivisten Kurt Krickler liksom den franske aktivisten Pierre Serne som fick läggas in på sjukhus efter att han misshandlats av ”nationalister”. Oscar Wildes barnbarn Merlin Holland som deltog i Moskva i samband med releasen av två av farfaderns böcker, misshandlades också

I Sverige ställde idag riksdagsman Martin Andreasson (fp) en fråga till utrikesminister Jan Eliasson om hur han tänker reagera på händelserna.
Andreasson ställde en liknande fråga till förre utrikesministern Liala Freivalds i februari i år, då det var känt att Moskvas ´borgmästare förbjöd paraden.
”Dåvarande utrikesministern poängterade i sitt svar att man från svenskt håll skulle följa utvecklingen i det konkreta fallet med demonstrationen i Moskva. Det har nu tyvärr visat sig att alla negativa farhågor inför demonstrationen har besannats”, konstaterar Andreasson i sin förnyade fråga.

Idag öppnades den parlamentariska konferensen PACE i samband med att Ryssland tagit över ordförandeskapet i Europarådet. Vid sitt öppningstal berörde ordförande för PACE Rene van der Linden inte lördagens händelser.
Den svenska delegationen leds av Carina Ohlsson (s). På QX.se fråga i fredags om svenska initaitiv planerats i samband med parad-förbudet svarade hon att ” jag har talat med Rysslands delegationsledare sedan tidigt i våras om frågan. Jag ska följa upp det nu på mötet”. På vilket sätt frågan skulle lyftas från svenska delegationens håll var hon dock inte säker på i fredags.
Enligt ILGA-Europa lovar Sophie In’t Veld från det nederländska partiet D66 att göra ”allt som står i min makt för att EU och Europarådet sätter press på Rysslands regering med anledning av det som hänt.”
Hon kom till Moskva i fredags för att visa sitt stöd för Pridefriandet och hon konstaterade besviket att det är ”oacceptabelt” att ”så sent som i torsdags träffade EU-ledarna mr Putin för ett EU-Ryssland möte utan att någon av dem tog upp frågan om den förbjudna paraden”.

http://www.ilga-europe.org/europe/news/gay_pride_events_in_moscow_erupts_in_violence_moscow_militia_fails_to_ensure

Källa: Läs Maxim Anmeghicheans ILGA-rapport

Publicerad: 2006-05-29 19:10:37