Moskva Pride 2006

Dagens öppning av Moskva Pride gick enligt medierapporter lugnt trots hot om att även Prides konferenser skulle förbjudas. I Swiss Hotell i Moskva diskuterades homofobi genom historien. Enligt ukgaynews som finns på plats i Moskva skyddades konferens av en handfull poliser och hot från nynazistiska grupperingar om att störa konferensen infriades inte.
Oscar Wildes barnabarn Merlin Holland är den mest uppmärksammade gästen idag. Ikväll hålls en releasefest för två av Oscar Wildes böcker som släpps på ryska där han deltar.
Irlands ambassadör har valt att inte delta i arrangemanget och kritiseras nu i gaymedia för detta beslut.

I morgon öppnar ILGCN – International Lesbian and Gay Cultural Network – en konferens om HBT-kultur. Nätverket har sitt sekretariat i Sverige och en av de drivande kämparna bakom är Bill Schiller.
– Vi är stolta över våra ryska kollegor som står emot borgmästaren och religiösa fanatiker som piskar upp en farlig homofobi, säger Schiller i ett pressmeddelande inför konferensen.
Konferensen kommer att diskutera kulturellt utbyte i den nordiska och baltiska regionen.
Från Sverige har även HoFs (Homo- bi och transpersoner i Försvaret) ordförande Krister Fahlstedt och Värnpliktsrådets Erik Wottrich skickat ett stödbrev till Moskva Pride.

Inför lördagens parad har Moskvas borgmästare Luzhkov hotat med massarresteringar om paraden genomförs uppger mosnews.com. Bland de internationellt kända gayaktivisterna som planerar att delta märks brittiska Outrages Peter Ttachell.
– Någon borde påminna Luzhkov om att det antihomosexuella Sovjetunionen är dött nu. Ryssland är idag en demokrati och i en demokrati har människor rätt att protestera under fredliga former.

Följ utvecklingen på ukgaynews

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4377

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2006-05-25 17:27:03