Åke Green-domen

Efter att JK Göran Lambertz idag uttalat sig i radions Ekot om att den svenska hetslagstiftningen består av ”nästan bara luft” har HomO Hans Ytterberg reagerat.
Lambertz menar att det efter den friande domen mot Åke Green och dess hänvisning till Europakonventionen i praktiken inte går att skydda bland annat homosexuella mot hets. Han säger även att det inte går att skärpa reglerna utan att bryta mot Konventionen.
Det är främst begreppet att ”uttrycka missaktning” i den svenska lagstiftningen han menar är ohållbart och exemplifierar med grupperna homosexuella, svarta som romer. Som lagen är skriven idag skapar den orealistiska förväntningar, menar han.
Homoombudsmannen Hans Ytterberg menar dock att Lambertz är för tidigt ute.
– Det finns ingen anledning att i det här skedet börja tala om lagändringar. Högsta domstolen signalerade ganska tydligt i Green-domen att det målet rörde en mycket speciell situation. HD har nu meddelat prövningstillstånd i ett annat mål om hets mot homosexuella som grupp och ytterligare andra mål är på väg upp genom domstolarna. Det finns goda skäl att låta rättspraxis ”sätta sig” innan lagstiftningen utvärderas, säger han.
Ytterberg menar även att det kan komma fällande domar i andra länder där man har en lagstiftning liknande den svenska. Det kommer då kunna leda till att Europadomstolen kan få möjlighet att titta över hur Euroakonventionen skall tillämpas i fall som Åke Greens.
– Då kanske det visar sig att HD:s tolkning var fel. Det finns alltså flera goda skäl att inte i nuläget ändra den svenska lagen, säger Hans Ytterberg.

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=858395

Källa: Sveriges Radio – Ekot

Publicerad: 2006-05-16 18:01:42