Pride 2006

Trots att stadens ortodoxa borgmästare har fler år i rad försökt sätta käppar i hjulet för Jerusalem Pride och fundamentalistiska religiösa ledare protesterat högljutt så blir nu World Pride av.
World Pride är ett veckolångt arrangemang för bögar, lesbiska, bisexuella och transpersoner. År 2000 hölls det i Rom och i år tar man ännu ett steg för att markera att HBT-frågorna också har en plats i religiösa sammanhang.
– Budskapet från Jerusalem WorldPride kommer ge eko världen över och ge en ny definition åt vårt community. tro och vision, säger Hagai El-Ad ledare för Jerusalem Open House (JOH).
Jerusalem Open House är öppen för alla boende i Jerusalem, oberoende av om de är israeler eller palestinier, judar, muslimer eller kristna.
– I dessa tider av intolerans och konflikter blir detta en historisk möjlighet att ge uttryck för vårt communitys moraliska värderingar från hemmet för tre stora världsreligioner. Vi hoppas nu att ledande personer i HBT-samhället liksom alla HBT-personer liksom våra vänner deltar i arrangemanget.
Hagai El-Ad berättar i ett pressmeddelande att Israels största Pride-firande i Tel Aviv i år valt att ställa in till förmån för World Pride.
Religionsfrågor kommer vara i fokus i Jerusalem under temat ”Reclaiming our faith and heritage”: ”Återtagande av vår tro och kulturella arv”
– Som en muslimsk lärd och andlig aktivist som arbetar med att få bort homofobin i det muslimska samhället ser jag det som avgörande att ta alla möjligheter att stärka detta arbete, säger Muhsin Hendricks, imam och ledare av den sydafrikanska rörelsen The inner Circle som arbetar för landets homosexuella muslimer.
– Många av oss om kommer att samlas i Jerusalem firar inte bara gay pride, utan även ett andligt pride, säger pastor Troy Perry, grundare av Metropolitan Community Church, världens största gay-kyrka.
– Vi kommer som pilgrimer för att visa vår vördnad för de tre religioner som ser Jerusalem som heligt: kristendom, judendom och islam. Jag uppmanar alla att delta med mig på WorldPride i augusti.
Över 1000 religiösa ledare har skrivit under en petition till stöd för Jerusalem World Pride.
– Den religiösa högern besitter inte helighetens mantel, säger rabbinen Sharon Kleinbaum från synagogan Beth Simhat Torah som verkar bland New Yorks över 200 000 homosexuella judar.
– Jerusalem, en levande helig stad för människor från många trosriktningar ökar i helighet när alla välkomnas innanför hennes murar. Under WorldPride kommer vi att förenas som ett för att deklarerar att Jerusalem tillhör oss alla.
Att World Pride hålls i Jerusalem på israelisk mark har skapat problem inte bara från fundamentalistiskt religiöst håll. Den israelisk-palestinska konflikten har gjort att västeuropeiska grupper varit tveksamma till arrangemanget.
– De komplexa politiska realiteterna i Jerusalem och svårigheterna att skapa ett community över fysiska och politiska gränser är stora, säger Haneen Maikey ledare för den palestinska gruppen inom Jerusalem Open House.
– Men World Pride i Jerusalem är en unik möjlighet för att stärka våra rättigheter och vår synlighet som en del av den pågående kampen för värdighet och jämställdhet, JOHs palestinska aktivister har med stolthet bidragit till Jerusalem Pride-firandet och vi ser fram emot att ta en än större plats detta år.

JOH tilldelades QX Hederspris vid GayGalan 2004

http://www.worldpride.net

Källa: Läs mer om Jerusalem World Pride

Publicerad: 2006-05-10 12:59:35