Ruggiero Leoncavallo är död sedan ett sekel och lär inte börja hemsöka någon när kreativa Opera Vox byter ut en vokal, och därmed kön på en utav hans karaktärer. Silvio blir Silvia och får kyssa Nedda. Operavärlden får lesbisk kärlek och enaktsoperan Pajazzo blir för första gången på hundra år kontroversiell.
– Vår Silvio hoppade av, och vi hade helt enkelt ingen ersättare. Vi fick göra en kvinna av honom och är själva överraskade av effekten och den nya dimensionen, säger regissören Märit Bergvall.
Den fristående intresseföreningen fyller tio år i år och jubilerar med att göra Gianni Schicchi och Pajazzo på intima Boulevardteatern. De två enaktarna ges normalt på olika håll och även här tänjer Bergvall på gränserna när Puccinis komiska och Leoncavallos tragiska toner förenas till en och samma opera. Tack vare fyrtio ideellt arbetande amatörsångare får stockholmspubliken chansen att samma kväll gråta sönder mascaran till två av operavärldens mest glittrande strassörhängen; smäktande O mio babino caro ur Gianni Schicchi och Pajazzos hjärtskärnade Vesti la giubba.
Orkestern består av endast fem stråkar och ett piano. Många av rösterna är förvånande vackra. Opera Vox lever på äkta kärlek för det man gör och här finns en rörande glöd och passion som saknas i många av de större operahusens grå vardags-slentrian.

Föreställningar: April: 30, Maj: 2, 3, 6, 7

Publicerad: 2006-04-30 14:00:00