I samband med ett möte den 25 mars med högskolestudenter fick Colombias president Álvaro Uribe frågan: ”Vill du och ditt politiska team ge stöd till en lag som ger samkönade par samhälleliga och sociala rättigheter?”
Han svarade: ”Jag skall vara fullkomligt uppriktig. Första frågan om äktenskap; nej. Andra frågan om adoption; nej. Arvsrätt; ja. Hälsovård; ja.”
Uribe sa vidare enligt en rapport i tidningen El Tiempo att han var beredd att ge samkönade par tillgång till sociala skyddssystem ”omedelbart” och pensionsrättigheter ”gradvis”. Det senare ”med hänsyn till landets ekonomiska problem”.
Den 29 mars svarade landets regering på Uribes uttalanden genom att ge sitt stöd till ett lagförslag som just nu behandlas i Senaten. Förslaget innebär att samkönade par får tillgång till makars rättigheter när det gäller arv, delning av egendom, hälsovård och pensioner.
En gallup-undersökning som nyligen genomfördes i Colombia visar att hela 77% av befolkningen motsätter sig ett erkännande av samkönade äktenskap.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=2565

Källa: Tidigare artikel: ”Sambolag avfärdad i Colombia”

Publicerad: 2006-04-05 17:53:48