– Vi ska lära helsingborgarna att sex inte är farligt, men att despotism och våld är det, säger Dan Kandell. Dan gör den judiske frukthandlaren Schultz betydligt yngre och kvickare än han brukar framställas, men ingår också i baletten på Kit Kat Club. Alla gör även småroller och tempot är högt.
– Publikresponsen är väldigt bra, rena privatteaterkänslan, säger Dan nöjt, men suckar över att under en föreställning gick en person när huvudpersonen Cliff passionerat kysser Maximilian som både han och den andra huvudrollen Sally Bowles har ihop det med.
– Att ”fel” sorts kärlek kan vara så provocerande!
Maria Kulle, guldbaggevinnare förra året, gör en ovanlig conferencier – en kraftfull kvinna, med flickvän på Kit Kat Club.
– Conferencieren tror på öppenhet och stor kärlek, och där är klubben en fristad för utsatta. Jag sjunger ”ni dömer efter ytan – döm aldrig efter ytan”, säger Maria Kulle, som påtagligt ger uttryck för att gilla sin roll.
– Hon börjar som en kvinna i klänning som smyger in försiktigt på scenen – men sån är hon inte…
Nej, snarare en bredbent, svartklädd figur med styrka.
Några vrålande nazister i uniform slåss inte på scen här, istället låter regissören Christian Tomner en skara grå huvudlösa figurer hela tiden växa i antal. Och inför det ansiktslösa hotet står conferencieren maktlös till slut.
– Hon tror att hon har situationen i sin hand, men ser hur andra på klubben inordnar sig. Sånt måste man vara vaksam på också i dagens samhälle. Och den tydligaste nazisten i Cabaret, Ernst Ludwig, är en oerhört timid person, varnar hon.
Dan Kandell gör en välsjungande figur, bland annat i en Chaplin/Hitlerparodi. Dan har även sjungit i Spindelkvinnans kyss. Vill han ha fler musikalroller nu?
– Absolut!!
Maria Kulles far Jarl var känd skådespelare på sin tid men också en av Sveriges största operett- och musikalartister. Skulle han ha gillat det dottern nu gör?
– Jag tror att han hade tyckt det var kul. Efter premiären kom en äldre skådespelerska, Rut Hoffsten, och sa ”Åh, vad din pappa hade varit stolt!”.

Cabaret spelas på Helsingborgs Stadsteater till 6 maj.

http://www.helsingborgsstadsteater.se

Publicerad: 2006-03-20 15:31:45