Fotboll

I en enkät gjord bland 65 spelare i Allsvenskan, framgår att alla utfrågade menar att det går att vara öppet homosexuell i sitt lag. Hela 87 % av de utfrågade tror även att fansen skulle acceptera en öppet homosexuell spelare. På frågan om de känner till någon fotbollspelare på elitnivå som är homosexuell, svarade endast 3 % ja.
Till FotbollDirekt som genomfört enkäten, säger Fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell att han är nöjd med de svar som ges och att det pekar på en positiv utveckling. Någon handlingsplan för att komma åt homofobi inom idrotten och få en diskussion igång menar han dock inte behövs från centralt håll. ”det skall ske i närmiljö”, säger han till FotbollDirekt.
De problem som de utfrågade spelarna tar upp är bögskämt i omklädningsrummet, något en av de svarande menar skulle ta slut om någon kom ut.
Allvarligare är motståndarlagets fans.
– Det finns personer med taskig fantasi som säkert skulle hitta på negativa ramsor, säger Bajen Fans ordförande Staffan Swing till FotbollDirekt.
Däremot menar han och MFF Supports Jonas Rasmusson att en öppet homosexuell i det egna laget inte skulle ge några problem.
I FotbollDirekts rapportering intervjuas även tidningen QX chefredaktör Anders Öhrman som konstaterar att ”det är vår högsta dröm att någon allsvensk spelare ska komma ut”. Samtidigt krävs det, menar Öhrman, en som är ”jävligt stark” för att kunna ta det steget.

http://www.fotbolldirekt.com/

Källa: FotbollDirekt

Publicerad: 2006-03-19 12:19:45