RFSL Kongress 2006

Totalt är det nio propositioner och 8 motioner som skall behandlas vid kongressen. Av motionerna har en lämnats in av en RFSL-avdelning, de resterande av organisationen RFSL Ungdom. Just relationen mellan ungdomsförbundet och RFSL berörs i två av motionerna. Idag ansluter RFSL Ungdom HBT-personer under 26 år men många av dessa väljer att enbart bli medlemmar i moderförbundet. Det finns en uppmaning från tidigare kongresser om att RFSL-avdelningar skall se till att ungdomar blir dubbelanslutna, men RFSL Ungdom och RFSL Kristianstad klagar över att detta inte sker i nog hög utsträckning. Därför önskar man nu i två olika motioner att en automatisk dubbelanslutning skall införas så att alla RFSL-medlemmar under 26 ansluts till ungdomsförbundet.
Förbundsstyrelsen lägger i sin tur ett förslag där de som är under 26 år enbart skall kunna söka medlemskap i RFSL Ungdom men att de blir dubbelanslutna till den lokala RFSL-avdelningen om de önskar.
Ungdomsförbundet motionerar om att de lokalavdelningar inom RFSL som inte följer kongressens beslut skall kunna uteslutas. Mer ordning och reda och mindre självständighet krävs. Idag är självständigheten för de lokala RFSL-avdelningarna stor vilket gjort, menar ungdomsförbundet, att en rad kongressbeslut tagit lång tid att få förverkligade lokalt. Det gäller inkluderingen av transpersoner liksom just frågan om dubbelanslutningen av ungdomar.
Krav på skolpolitiskt handlingsprogram, information, internationellt arbete och stöd till HBT-flyktingar finns även med bland motionerna.
Bland förbundsstyrelsens propositioner finns förslag om att verka för ett statligt HBT-museum, fokus på seniorer i förbundet och en ”handlingsplan för polyamorösa relationer” liksom alternativa familjebildningar. I ett avsnitt om äktenskapet slås fast att förbudet skall verka för könsneutralt civiläktenskap. Och att man skall agera då kyrkor och religiösa samfund diskriminerar personer på grund av sexuell läggning. Förbundet skall även få funktionen av att vara biståndsorganisation och man vill inrätta en telefonjour för hela landet.
Förra året omsatte RFSLs förbund nära 18 miljoner kronor jämfört med 12,5 året innan och man har haft 16 anställda. Av intäkterna utgör bidragen den största posten på nära 15 miljoner medan förbundsavgiften från de nära 5000 medlemmarna ger ca en halv miljon kronor.
Förslaget om prioriteringar för 2006 är arbetet med kommun och landsting, det könsneutrala äktenskapet och engagemang mot den ökande homofobin i Polen och Baltikum.

Valberedningen föreslår att Sören Andersson kvarstår som ordförande och att tidigare förbundssekreteraren Anna-Karin Skantz (Linköping) blir ny vice ordförande. RFSL Nords Jonas Hansson föreslås till ny sekreterare och kassören Madelaine Vilgren föreslås att bli omvald. Styrelsen övriga ledamöter blir om förslaget antas Anna Larsen (Göteborg), Alexandra Larsson (Stockholm), Catharina Hillerström-Vagli (Stockholm), Agneta Tynander (Värmland), Jörgen Larsson (Stockholm), Claes Nyberg (Stockholm), Ulf Schyldt (Stockholm) och Claes Schmidt (Malmö).

http://www.rfsl.se/?p=3035

Källa: Följ kongressen live

Publicerad: 2006-03-17 16:03:41