Utställning

Jenny Eliasson, du är projektledare för utställningen här i Malmö, men den visades först på Arbetets Museum i Norrköping. Har ni ändrat något för att den ska passa skånska förhållanden?
– Nej, i grunden är det samma utställning, den är gjord som en vandringsutställning. Men jag var med under projektmötena och skapandet i Norrköping.
– Så det blir inga lokala vinklingar?
– Problematiken kring att vara homo- bi eller transsexuell på jobbet är nog likadan här. Men museet bedriver ingen egen grundforskning. Däremot så arbetar vi mycket med utomstående guider som kan tillföra något. Stella Scott som är operasångerska ska guida. Hon är utbildad Fritt Fram-guide i Equalprojektet och brinner för det här ämnet! Grupper kan dessutom få workshops efteråt där även folk från RFSL deltar.
– Hur har arbetet med utställningen gått då, är du nöjd?
– Ja, det måste jag säga. Och det märks på personalen som arbetat med den, hela tiden kommer man att tänka på saker och ting.
– Så personalen lär sig också något nytt?
– Ja, som att man bekräftar heteronormen dagligen. Vad ska jag ta för exempel – att om en ny kollega kommer till jobbet och man ska vara snäll och bjuda på något och säger ”ta med frun!” utan att tänka på att det kanske inte finns nån fru utan en Bosse… Här ser man såna exempel koncentrerat i utställningen. Målsättningen är att den som går härifrån inte lika lätt ska stoppa folk i fack. Det är inte så många som passar i folkhemmets fack längre…

Normen skaver invigs fredagen 17 mars 14.00 av RFSL:s förbundsordförande Sören Andersson och RFSL Malmös tidigare ordförande, nöjesprofilen Sara Lund/Claes Schmidt. Utställningen pågår till 30 maj 2006 på Teknikens och Sjöfartens hus (fd Tekniska Museet och Sjöfartsmuseet strax bortom Malmöhus)
Normen Skaver är producerad av Arbetets museum i samarbete med NTG Fritt Fram (ett Equalsamarbete om sexuell läggning) och Arbetslivsinstitutet.

NTG Fritt Fram

Arbetslivsinstitutet

http://www.malmo.se/museer

Källa: Besök muséet

Publicerad: 2006-03-17 11:53:04