Melodifestivalen 2006

Det går alltså precis som vi antagit från dag ett, Carola har det här som i en liten ask. Under fredagens genrep gav hon allt i sin ”Evighet” och fick publiken att klappa med i varenda sekund av låten. Det till och med klappades handfast i takt INNAN La Häggqvist stod på scenen. Och Carola gav verkligen allt och lite till genom att springa ut på den långa ”bryggan”, bjuda på fyrvererier och allahanda röstövningar. En vinnaruppvisning helt enkelt. Och jag har inget annat att säga än att Carola har en mäktig vinnarmelodi som är en klassisk schlager anno 2006 och som faktiskt är helt underbar. Den påminner en smula om ”Att älska dig”, men känns mäktigare och som en riktig vinnare som alla kommer att sjunga med i vår, sommar, vinter och höst, ja, fram till nästa Melodifestival.
Och vad skulle kunna stoppa Carola? Ja, typ ingenting. Efter genrepet igår sänkte Svenska Spel oddsen för bidraget och ”Evighet” ger nu 1,01 gånger satsade pengar. Haha.
Det enda som möjligtvis skulle kunna ge mindre röster än beräknat är att alla TROR att alla andra röstar på favorit-Carola. Men nej, det där tror jag inte ens själv på.
Carola vinner. Amen.
Men bakom henne är det som sagt öppet. Jag trodde att Roger Pontares nationalblaffa ”Silverland” skulle ta publiken med storm men gensvaret var klent och inte alls övertygande. Kanske skrämdes de av Pontares blonda svall(!) och minst sagt egendomliga scenshow i ljusblått och vitt. Jag tror dock att vi kan vara säkra på en plats bland de fyra bästa.
Festliga popkurren Günter fick många att jubla och jag tror att skämtfiguren med mördarrefrängen tar sig till andra omgången. Men kan ha ta sig till final? Nja, även om låten är bra så är det ingen vinnare och Günters framträdande är rätt platt. Men jag är helt kär i de underbara körflickorna (alltså INTE kuttersmyckena och mimartisterna The Sunshine Girls). Kan inte de fått göra låten själva?
Björn Kjellman fick massor av jubel när han presenterades, men hans franska dramaballad med svensk klyschtext akompanjerad av lagom oskön sång håller nog inte hela vägen heller, Och i min enkät bland genrepspubliken kom han faktiskt sist….
En av mina favoriter (vid sidan av Carola) är lite otippat Rednex. Deras ”Mama take me home” fick jubel och publiken klappade med efter mitten av låten och det är ett väldigt gott betyg. Jag älskar låten som inte alls är galen skojtechno utan snarare svängig stämsång och logdans. Jag blir verkligen hur glad som helst om Rednex kastar en lasso om publiken och rider iväg mot Globen. För en bra låt är en bra låt och rödnackarna gör sin förbannat charmigt.
En annan personlig favorit är Sandra Dahlberg. Hon har en kanonlåt i ”Jag tar det jag vill ha” och gör ett så snyggt framträdande att jag önskar att jag kunde klistra fast alla Sveriges schlagerartister framför teven imorgon och säga: Så här ska det se ut. Kameraarbetet är magnifikt och dansarkillarna är precis vad coola Sandra behöver. Sandra kan utmana, men jag tror tyvärr att många av dom som normalt röstat på henne väljer Carola idag. Sandra, jag vill verkligen se dig i Globen men jag är livrädd att du faller i konkurransen. Femma?
Laila Adeles korviga soulfunk har inte imponerat alls på mig och jag tycker att den är gjutet sist. Men gensvaret bland genreparna var ett annat och Laila kan skrälla till med en ”Andra chans”. Men det ska mycket till för den är inte så himla skoj nära allt kommer omkring.
Slutligen, Familjen Chanslösa är förvånansvärt liten denna deltävling. Evan har en supersnygg molldisco i ”Under your spell” men den är för otillgänglig och ”svår” för att fånga tittarnas teleröster. Ut med en gång. Tyvärr, Evan men vi ses på Lino.

Programmet? Programledarskapet har multiplicerats och vi får möta ”Kärleken är evig-Lena”, ”Dansa i neon-Lena”, ”Om igen-Lena” och ”Det gör ont-Lena” i skepnad av fyra komiker (Johan Glans, Annika Andersson, Sussie Eriksson och Anna-Lena Brundin). Det blir grymt skoj och när de trakasserar den riktiga Lena under programmets gång är det humor på hög nivå. Ni kommer att älska detta.
Nåja, här är betygen i årets sista delfinal:


”Silverland” Roger Pontare
QX QX QX
Föga öväntat bjussar herr Pontare på en trall om istäckta landskap, frusna sjöar och långa vandringar. Den här gången blir det med ”We will rock you”-gunget i bakgrunden och en minst sakt repetativ refräng och jag tycker inte att det är så himla knasigt alls. Pontare rör sig minimalt på en dimmig scen och körkillarna Johan Röhr och Marin Kagemark har klätts ut till schaman respektive isdrottning och allt känns bara sååå Globen. Det är så mäktigt, snyggt och stabilt att hela norrland kommer att kasta sig över näverhornet och blåsa ner en snöstorm av röster till Telias röstningscentral.
Jag vet precis hur ni känner; åh vad trist med Pontare i Globen. MEN om ni är oroade över att hårdrockarna i The Poodles ska skrälla till i Globen så håller ni en tumme eller två för en Pontare till final. För om det är någon som kan ta röster från The Poodles så är det Pontare. Och det är alltid en tröst.


”Dont try to stop me” Laila Adele
QX QX
Funkgunget från charmiga Adele är tävlingens enda säkra förlorare och jag kan omöjligt se att namnet ”Laila Adele” dansar över Lenas läppar mer än en gång i morgon. Men all heder till Laila som sliter som ett djur i den korviga funksoulklumpen.


”Like fire tonight” Günter & The Sunshine Girls
QX QX QX
(Körsångerskornas insats: QX QX QX QX QX
Deltävlingens bästa refräng med deltävlingens sämsta artist. Günter var så ”lousy” på repet igår att allt gjorts om och den UNDERBARA tjejtrion som sjunger allt har flyttats fram. Stundtals blundar jag med ena ögat och får bort de minande bruttorna i The Sunshne Girls och tysken med porrmustachen, och då blir jag helt salig. För hade de tre körande flickorna i guldfodral fått sjunga hela låten hade det här blivit min stora favorit jämte damerna jag nämner längre fram…Günter är totalt ocharmig och att man satt honom på en stol i en stor del av numret är ingen slump, människan kan inte röra sig! MEn låten, den är som sagt riktigt bra.


Räkna med att få höra den här låten på discon i sommar och räkna likafullt med att den här går vidare från omgång ett. Och det är helt tack vare tävlingens bästa refrängsångerskor.


”Jag tar det jag vill ha” Sandra Dahlberg
QX QX QX QX
Klimpfjälls egen Madonna har en saftig låt i år. Borta är fågelsmycken och renfällar, och på scenen har hon fyra hunkdansare och en stor motorcykel. Allt är otroligt snyggt arrangerat (Rickard Engfors är ett idégeni) och med den här sexiga låten kan hon skrälla. Men. Trots en perfekt låt för Sandra så sjunger hon inte helt rent och det tappar hon röster på. Och jag vet att eftersom detta blir en gayfavorit så finns risken att den bara blir en femteplats (minns Jessica Andersson, Sonya och Anna Sahlene och ryyyyyys). Men heja Sandra, du har en så jäkla bra låt.


”Under your spell” Evan
QX QX QX QX
Oj. Det här är bra på riktigt! En supersnygg synthdisco med jagande stråkar gör oväntat entré när alla börjar fråga om när det är dags för Carola. Evan framför låten snyggt med fem körande dansare och kameran älskar det. Men jag tror han tappar röster på att låten inte är omedelbar och tyvärr, på att han sjunger lite eget med sin ljusa röst. Synd, för det här är en låt som jag vet att ni kommer att gilla. Sjua eller sexa.


”Mama take me home” Rednex
QX QX QX QX
Nu kan jag inte hålla mig längre. Det här är den klart bästa deltävlingen i år och jag överraskas gång på gång vilka bra låtar som konkurrerar om två platser i Globen.
Rednex bjuder på en oemotståndlig countrydänga som har mer gemensamt med Dolly än rödnackarnas forna eurostil. Jag kan inte sitta still när scenstjälerskan Annika Ljungberg och hennes killar ger sig ut på countryäventyr i schlagerland. Ge det här en lyssning eller två och fatta hur skön den här är. Love it!


”Älskar du livet” Björn Kjellman
QX QX
En teatralisk ballad med dragspel och stråkar är Kjellmans bidrag till schlagersmörgåsbordet. Mamma kommer att älska detta och jag siar om en långvarig sejour på Svensktoppen. Skådis-Kjellis är såklart stadigt charmig på scenen men rösten svajar betänkligt. Kan han verkligen sjunga? Äh, who cares? Jag tror på en ”Andra chans” för Kjellman för den mysiga dragspelsvisan som kommer få landets alla Bag-in-box-tanter att nöta bort vinfläckarna från fingrarna då de ivrigt knappar in Kjellmans röstningsnummer.


”Evighet” Carola
QX QX QX QX QX
Jag ska vara helt ärlig. Jag har börjat smågråta då denna superschlager inleddes under repetitionerna. Det är så mäktigt att jag trillar baklänges när superstjärnan Carolas ”Att älska dig”-släkting tar fart och mynnar ut i himmelska wailövningar, gudomliga tonartshöjningar och mäktigt flaggviftande. Lägg därtill Carola som med själ och hjärta framför låten som vi kommer att skicka till Aten. Ingenting kommer att spela någon roll när Sverige stannar upp och intar tre minuters högklassig schlagerunderhållning. Jag kapitulerar fullständigt för Carolas segerbidrag, och att det skulle gå på något annat sätt än vinst är lika omöjligt som att man skulle kunna bota bögar med förbön. En underbar vinnare.

Publicerad: 2006-03-10 23:17:20