Melodifestival 2006

Idag anlände en stor del av journalistkåren till Göteborg för att se den sista deltävlingen i Melodifestivalen 2006. Aldrig tidigare har så många journalister samlats under en delfinal, och aldrig förr har en artist varit lika påpassad som hon med startnummer åtta, Carola. Carola gjorde förstås ingen besviken utan gjorde entré till presskonferensen iklädd solglasögon och vit päls och gjorde segervisst segertecken framför de andra tävlandena. Och efter repen går snacket såklart mest om Carola och Pontare, med en viss varning för Sandra Dahlberg och Björn Kjellman som båda gjorde starka intryck på genrepspubliken.
Jag kan i alla fall rapportera följande:

”Silverland” Roger Pontare
We will rock you-introt löper i bakgrunden i den nationalromantiska Pontare-låten. Går till Globen även om jag tycker att vi sett allt förut och texten är grymt tjatig. Dessutom är Pontare helt orörlig på scenen och ser aningen spänd ut.
”Dont try to stop me” Laila Adele
Funkig låt med bra sångerska. Helt chanslös och du glömmer den sekunden efter hon lämnat scenen.
”Like fire tonight” Günter & The Sunshine Girls
Superbra latinorefräng som sjungs av tre sköna tjejer på scenen (som jag gärna såg sjöng solo på denna låt…). Günter är så uselt tafatt på scenen att man skäms. Och The Sunshine Girls mimar sig våpigt genom låten som hade varit farlig med en ”riktig” artist. Max femma (om barnen får bestämma).
”Jag tar det jag vill ha” Sandra Dahlberg
Sandra satsar på en girlpowertext medmedryckande etnotrumbeat i bakgrunden. Snyggt nummer med en av tävlingens bästa låtar där fyra dansare omger och bär runt på Klimpfjällstösen. Och ja, den här låten passar hennes något begränsade röstresurser mycket bra. Går till ”Andra chansen”.
”Under your spell” Evan
Supersnygg discolåt i effektfullt nummer med ljusröstade Evan. Evan är lite osäker på scenen men det tar sig för varje repetition. Antagligen för ”svår” för att gå vidare i detta getingbo. Ut.
”Mama take me home” Rednex
Överraskande countrytrall som har mer gemensamt med Dolly Parton än Rednex eurodisco. Grymt svängig låt med fyndig text som jag hoppas överraskar. Och sångerskan Annika Ljungberg gnistrar på scenen, som är täckt av tvätt och höbalar.
”Älskar du livet” Björn Kjellman
Björn levererar sin franska dramaballad säkert och snyggt och är absolut en utmanare om ”Andra chansen”-biljetter.
”Evighet” Carola
Tänk ”Att älska dig” korsad med ”The winner takes it all”. Carolas låt är nästintill ”all that” och hon är definitivt ”all that” på scenen. Supersnyggt nummer med dansare, kör, vindar och flaggor(!) där Carola verkligen får chans att glänsa i de höga tonerna. Jag darrar fanimig på underläppen när Carola börjar sjunga i låtensinledning. Så vackert är det, och den är så given till Globen att det är löjligt. Den säkraste finalplatsen nånsin. Punkt.


Carolas scenkläder.

Återkommer med en mer utförlig rapport imorgon efter genrepet.

Publicerad: 2006-03-10 00:00:00